mobileNavlogo
headerlogo

Workday Interview Questions

Blog Author

Tekslate

Published Date

30th March, 2021

Ratings

Views

1004

  • Share this blog :

Workday Interview Questions and Answers

Large organizations require sophisticated software solutions to manage a variety of operations, and among them, Human Capital Management (HCM) is a critical component. Numerous tasks such as development and financial services administration are simple to manage while using it. Furthermore, it provides several cloud-based applications to its consumers.

Workday is the industry leader in terms of job possibilities for HR and finance. According to a prominent employment site, the average compensation for Workday professionals is $120,000. As a result, there is a high need for specialists in this sector. However, how can you compete for a job in such a competitive market?

The straightforward answer is that you must prepare to stand out from the crowd. As a result, we've compiled a list of the best Workday HCM Interview Questions and Answers to assist you in launching a successful career as a Workday HCM professional.

Most frequently asked Workday Interview Questions

Q1) What is Workday?

Ans:

  • Workday is a new generation of cloud-based applications that service human resources, payroll, and financial needs for organizations.
  • Workday is the leader in cloud-based, enterprise applications that combine a lower cost of ownership with an innovative approach for global businesses.
  • Workday provides unified Financial Management and Human Capital Management (HCM) applications designed for today's organizations and the way people work.
  • Workday is delivered in the cloud and leverages a modern technology platform, which will provide greater information accessibility.

Q2) What are the different modules present in Workday?

Ans: The different modules present in Workday are:

  • Workday HCM
  • Workday Financial

Q3) What are the advantages of Workday?

Ans: The advantages of Workday are as follows:

  • Workday enables 24/7 access to the information over a secure network.
  • Workday's SaaS/cloud delivery model allows services to reach customers with a minimal number of servers, reducing energy needs.
  • Workday functionality offers employee and manager self-service, enabling staff to update or access their information privately from any computer or mobile device with internet access
  • Workday is designed to support the unique needs of higher education.

Q4) Will Workday work on any computer with any internet browser?

Ans: Workday is supported by most internet browsers, including Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox and Safari. For those who need to use older versions of IE (e.g., Darcy or IRES users), you will need to use Chrome, Firefox or Safari to log into Workday.

Q5) What does "ERP" mean and how does it relate to Workday?

Ans: “ERP” is an acronym for “Enterprise Resource Planning” and is a generic industry term for integrated suites of business systems (such as payroll, HR, and finance systems). Workday became ERP for human resources, academic, and payroll business processes as of July 2015.

Do you want to master Workday? Then enroll in "Workday Training" This course will help you to master Workday

Q6) What types of reports will Workday provide?

Ans: HCM, payroll, and financials in Workday will have standard and custom reports according to its primary business focus. Some reports combine information from both the HCM/Payroll and the Financials modules. Reports can have features such as custom prompts, calculated fields, and interactivity, as well as graphics and charts. Data in certain types of reports can also be made available to other applications.

Q7) What sources of information will be used in Workday for reporting in the future?

Ans: In addition to becoming the official source of business information for HCM, payroll, and financials, Workday will also become the main source for your reporting needs whenever possible. Reporting from the Institutional Data Store (IDS) using Cognos or other tools will supplement Workday reporting capabilities and will be used whenever data that do not exist in Workday are needed.

Q8) If I am used to getting my reports through Cognos, where will I get them when Workday goes live?

Ans: If there are critical data that Workday does not handle or if date ranges fall outside of what will exist in Workday, then the Enterprise Data Management (EDM) team will coordinate the use of other systems such as Cognos, Tableau, and the Institutional Data Store (IDS).

Q9) Will every piece of existing data from the mainframe and Workday be available in the IDS?

Ans: No, the IDS is not a backup system. Any data from the mainframe that will no longer be needed will be archived separately. Data that are in Workday will be backed up on Workday servers. The Institutional Data Store (IDS) will only store a subset of Workday data if the data have been identified as our most important data and are a requirement for a critical downstream report or data feed that cannot be handled by Workday or another application.

Q10) Define Workday HCM.

Ans: Workday HCM (Human Capital Management) is a cloud-based application that consolidates several human resource activities such as task management, invoicing, and payroll, as well as talent acquisition, into a single system. Because Workday Software offers a broad set of services, many companies rely on it to meet their demands. Furthermore, it is simple to understand and execute.

Related Article: Workday Integration Tutorial

Q11) What degree of assistance does Workday HCM provide?

Ans: Workday HCM provides the following support options:

  • Online assistance
  • Knowledge base
  • Call assistance

Q12) Describe the primary features of Workday Human Capital Management.

Ans: The primary features are:

  • Management of Human Capital
  • Timekeeping
  • Payroll Services
  • Administration of Objectives Management 
  • Governance of Succession
  • Planning Your Profession and Growth
  • Cloud-Based Payroll Co-Sourcing Solutions for Third-Party

Q13) Who uses Workday HCM on a regular basis?

Ans: Mid-sized enterprises and large businesses commonly utilize Workday HCM.

Q14) What sorts of reports are available in Workday?

Ans: Workday provides three distinct forms of reporting:

  1. Basic - generate simplified reports about leaves, salary, and other areas on a regular basis and publish them as PDF or Excel.
  2. Advanced - generate reports by connecting two tables, sorting rows, and summarizing on several levels.
  3. Composite - generate reports that include more sophisticated computations.

Q15) What are the responsibilities of a Workday Human Capital Management consultant?

Ans: The role of the human capital management consultant is to guarantee efficient distribution by designing and building, installing, and evaluating the human capital management system to suit the client's unique requirements.

Q16) What is time monitoring for workdays?

Ans: Workday Time Tracking is a component of a broader system that includes absence management, human capital management, and compensation. By combining everything, you have a central repository of information and integrated actions that assist you in lowering labor expenses, improving efficiency, promoting employee well-being, and positively managing compliances.

[Check Out: Workday HCM Tutorial]

Q17) Can we utilize Workday to track academic information about students?

Ans: No, Everything relating to students, classes, schedules, and grades would be stored in the PeopleSoft Student Portal.

Q18) Is Workday HCM API-enabled?

Ans: No.

Q19) Does IDS retain all records from the core and Workday?

Ans: No, it would not retain all existing information. IDS, or Instructional Data Save, will only preserve Workday data that it deems critical for a backend report. And the information, which may be inaccessible to other apps.

Q20) What information sources will Workday employ in the long term for reporting?

Ans: Along with becoming the authoritative source of corporate data for human capital management, Workday would also serve as the primary repository of data for all reporting requirements wherever possible. Analysis out from IDS via Cognos or other technologies will augment Workday's reporting and analysis.

Q21) What are the major HCM product modules?

Ans: The major modules of workday HCM are as follows:

  • Administration of the workforce's lifecycle
  • Governance of organization
  • Compensation administration
  • Regulation of absences
  • Incentives for employees

Q22) Describe the organizations in Workday.

Ans: An organization is a collection of individuals who work together to accomplish a common goal. An organization is structured in such a way that a parent-child connection is possible. Supervisors at the top of the organizational structure will be able to monitor employees and approve business procedures.

Q23) What distinguishes Workday reporting from that of other SQL-based enterprise resource planning systems?

Ans: Workday Reporting is based on an object-oriented representation of relationships. While interpreting data, we must choose the significant business resource and database schema. SQL ERP systems employ a Relational Database Management System (RDBMS).

Q24) Specify the RaaS report.

Ans: In Workday, we may build custom reports and publish them as web applications. This may be accomplished through the use of the RaaS (Reporting as a Service) gateway. This web service would return data in RSS or JSON format.

Q25) What are the basic types of Workday HCM integrations?

Ans: Workday integrations are classified into three broad categories:

  • Workday Studio 
  • Cloud Connectivity 
  • Enterprise Data Integrator

Q26) What is the difference between a filter and a subfilter?

Ans: The filter is used to select the main operating objects, while the Sub Filter is used to select the associated business unit.

Q27) What does the term "business process" mean?

Ans: A business process is a series of activities that may be created, executed, and completed by customers. Such business processes are formed by the use of activities, authorization, and checklists.

Q28) What are the Workday business procedures?

Ans: The procedures of Workday business are:

  • Conditions of Admission
  • State of Exit
  • Limitations of Operation
  • Criterion of Validation
  • Workday Instruction

Q29) Describe Workday's security practices.

Ans: Workday has two distinct types of security policies:

  • Workflow Policy - Specifies which network administrators have the ability to access and edit data inside domains.
  • Domain Policy - Specify all security groups that are permitted to engage in business processes.

Q30) In Workday, what is the relationship between business objects and data sources?

Ans: Workday saves data in the form of objects. A business object may be thought of as an entity's blueprint, while a data source is the data subset or collection of data that forms the framework.

Workday defines and delivers data sources. A data source may be configured to deliver all replicas of the core business item or it can include Workday-defined filtering rules.

Q31) Is Workday an Enterprise Resource Planning system?

Ans: Yes, Workday is an ERP solution in the real sense of the term. It is a centralized SaaS application for accounting, budgeting, human capital management, project execution, and business analytics. Workday ERP is utilized throughout the company to manage business operations and data transformation.

Q32) What purpose does Workday cloud-connect serve?

Ans: Workday Cloud Connect is an integration of a business suite that provides a centralized solution for managing employee benefits. The Workforce Cloud Connect solution assists businesses in developing, implementing, and managing a variety of benefit programs and prospects.

Q33) What is the purpose of a Workday provided report titled "Data Source"?

Ans: This report is used to establish a connection between business objects, system services, and information sources.

Q34) Define calculated fields.

Ans: Calculated fields are sometimes referenced as programming variables/record buffers in the network. They are referred to as 'CF' in presentations and interfaces.

Q35) How is XSLT used in Workday?

Ans: Workday transforms data using XSLT. When sophisticated logic requires the output of a series of discrete values, XSLT functions are utilized.

Q36) How can we have access to the Workday Delivery document?

Ans: The steps are as follows:

  • The Sitemap allows you to browse by category.
  • Enter the report's title in the search window.
  • Workday Regular Reports can be generated.

Q37) What is a Web Services Description Language (WSDL)?

Ans: WSDL is used to specify the structure in which XML files should be received as intake or to define the outcome of Workday Microservices.

Q38) How would you explain the Area Override Solution?

Ans: Area override solutions are used to introduce additional fields, such as computed fields, into the output when those domains are not provided via any other solution.

Q39) What purpose does a diagnostic audit serve?

Ans: A diagnostic audit maintains data on qualified core port entries. Both are.html files.

 

About Author
Authorlogo
Name

TekSlate

Author Bio

TekSlate is the best online training provider in delivering world-class IT skills to individuals and corporates from all parts of the globe. We are proven experts in accumulating every need of an IT skills upgrade aspirant and have delivered excellent services. We aim to bring you all the essentials to learn and master new technologies in the market with our articles, blogs, and videos. Build your career success with us, enhancing most in-demand skills .

Related Blogs

Write For Us