Scrum Master Interview Questions and Answers

1. What is a scrum master?

Ans. For an agile team, the scrum-master works as a facilitator this is a method that permits the team to make changes as quickly as possible and also helps to self organize, this scrum master maintains the process of how information is transformed. These scrum masters are also called as servant leaders because they give motivation and collaboration to their team to deliver at their best.

2. Explain the roles and responsibilities of the scrum master?

Ans. The scrum master role was built as a part of the scrum framework. This role generally does not have any authority. The name ROLE indicates a person who is proficient in the Scrum and can also guide others. One of the important responsibilities of the scrum master is it improves the interactions between the scrum team and the organization.

responsibilities of the scrum master are:

  • Scrum master takes the responsibility of clearing all the obstacles. 
  • Scrum master establishes an environment that is useful for the team. 
  • Scrum master addresses the team dynamics.
  • Scrum Master protects the team from external disturbances and interruptions.           

3. Explain about 'user story' in the Scrum?

Ans. The important development of artifacts for XP (extreme programming) and scrum project teams. A user story is an extreme-level description of the requirement. It contains enough data for the developers to produce an estimate of the effort to implement it, 'user story' also describes the types of users and their motivations.

4. List three main artifacts within the scrum process?

Ans. The three main artifacts in the scrum process are

  • Product backlog this contains a short explanation of all the functions that are in the product While implementing Scrum, it is not required to begin a project including a long, upfront work to document complete necessities.
  • Sprint backlog this contains a list of tasks that are identified by the scrum team to perform during the scrum sprint, in sprint meeting the team chooses product backlog items in the form of 'user stories' and identifies the tasks which are needed to finish each 'user story'.
  • Product increment this is one of the essential deliverables of Scrum, product increment is the combination of all the finished list of product backlog items throughout the sprint.

 

Aspired to become an Scrum?
Explore the post to discover the know-hows on Scrum Training.

5. Define Agile?

Ans. Agile is one of the iterative approaches to software development and project management. Agile encourages teams to deliver value over their customers quickly and with lesser troubles. Rather of risking everything toward a "big bang" launch, an agile team delivers production in consumable, small, increments.

6. Explain about scrum sprint and what is the duration of scrum sprint?

Ans. Sprint is one of the managed iterations of a constant development cycle. Inside the sprint, the work that is planned should be completed by the team and should make ready for the review. This term is utilized as the 'scrum agile' method. The duration of scrum sprint relays upon the project's length and the efficiency of the team working upon it usually, the duration lasts for 30 days.

7. Explain the role of the product owner in agile?

Ans. The product owner is the important member of the agile team product owners responsible for describing the stories and also prioritizes the team backlog to streamline the execution of priorities of the program while managing the technical integrity and conceptual components or features of the team. The Product Owner holds an important role in maximizing the amount provided by the team and assuring stories reach the user's requirements and also comply with the Definition of Done.

8. Differentiate between traditional and agile project management?

Ans. Traditional project management gives limited to none scope toward performing modifications over the product. It is a firm process that barely supports a top-down strategy. In contrast, Agile methodology is further versatile and contributes a quantity of adaptability in phrases of inventing modifications upon the product. As Scrum is a portion of the greater agile approach, it is perpetually able to recognize how the personality differentiates among the waterfall model that passes one point at a point and the small, constant feedback circles from agile. If the personality is incapable of addressing those differences open to you, they will not work essentially as an important scrum master.

9. Does scrum master help the product owner?

Ans. Yes, scrum master always helps the product owner below are a few of the situations where scrum master helps product owner.

  • The scrum master helps the product owner to effectively managing the product backlog.
  • Scrum team can adopt a shared vision by utilizing the scrum master
  • scrum helps in practicing the agility and understanding it
  • scrum promotes scrum events as needed or demanded

10. What is the importance of agile methodology? 

Ans. The importance of agile methodology is as given below.

  • By utilizing agile methodology, we can rapidly deliver the useful software by which we can achieve customer satisfaction 
  • It makes it easy to make the required changes potentially. 
  • Simplicity is an added advantage.
  • It gives close, regular interaction among the organization also the developers.

11. List the phases of risk management?

Ans. There are five phases in risk management they are 

  • Identifying risk
  • Categorizing risk
  • Risk responsive
  • Reviews risk
  • Risk closure

12. List the tools utilized in the scrum project?

Ans. There are three main and frequently used tools they are

  • Rally
  • JIRA
  • Version One

13. How to cancel the sprint service?

Ans. A Sprint can cancel within the event that the industry has to readjust to an unexpected circumstance. In that way, it improves agility. It usually happens whenever there is something extra important or else necessary that needs the team's dedication and also focuses. A Sprint does not get canceled if the Scrum Team finds it can't reach it.

14. Explain about Timeboxing in Scrum?

Ans. Assigning a maximum or fixed unit of time for an event is called timeboxing the allotted unit of time is called the time box. The main goal of timeboxing is to describe and also to limit the time dedicated to action. Scrum uses this timeboxing for every activity and as a tool that concentrates and defines ambiguous or open-ended tasks.

15. List the techniques that are used for estimation in a scrum project?

Ans. Few techniques that are used to check how the estimation is done in the scrum project mentioned below.

  • T-shirt estimation technique
  • Estimation by analogy technique
  • Planning poker estimation technique
  • Disaggregation estimation technique

16. Explain the purpose of the daily Scrum?

Ans. The daily Scrum's purpose is to check and synchronize the team progress towards the specific sprint goal it helps in re-planning the team's work to win the sprint goal this also discusses if anything is impeding the team.

17. What is the burndown chart in Scrum?

Ans. A measurement tool that visually displays the completed work per day is called a burndown chart. The burndown chart shows the work against the projected rate of completion for the current project release.

18. What is scope creep?

Ans. The term scope creeps used to explain the modifications over the scope of a project that occurs after the project scope has been baselined or approved.

19. How to prevent scope creep from happening?

Ans. By following these three simple rules, we can prevent scope creep, and the rules are

  • Specifying the requirements very clearly
  • Monitoring the project progress from time-to-time
  • They are effectively grooming the sprint backlog.

20. What are the common risks in a scrum project?

Ans. There are three most commonly occurred risks in a scrum project they are

  • Scope creep
  • Timeline issues
  • Budget issues

21. Explain about the timeline?

Ans. The timeline is one of the tangible artifacts that must be established in a place where the whole team members can communicate with it. 

22. What are the principles of the Scrum?

Ans. These are the principals of Scrum

  • Transparency, adapting whole scrum methodology, and checking
  • Self-organization this increases the independence level of Scrum
  • Collaboration, clarity distribution, and awareness 
  • Iterative development

23. What does the burndown char of scrum consists?

Ans. The burndown char of Scrum consists of

  • X-axis that displays working days
  • Y-axis that shows the remaining effort
  • The perfect effort of a guideline
  • Effort's real progress

24. How to measure velocity in scrum master?

Ans. The measurement of the teamwork done in none sprint or iteration 

v= whole teamwork/one sprint

25. List the roles that are involved in the Scrum framework?

Ans. There are three important roles of the scrum framework they are

  • The scrum master
  • The product owner
  • Development team