Hyperion Planning Interview Questions 

Q1) In a Planning application, it is possible to select several currencies per entity member?

Ans: FALSE

Q2) When creating a multi-currency application, which dimensions are automatically created in Essbase?

Ans: 

  • Currencies
  • HSP_Rates

Q3) When you convert currencies in a web form, converted values are?

Ans: Read-Only

Q4) It is possible to select the application’s default currency as a triangulation currency?

Ans: False

Q5) Exchange rates are set up from?

Ans: The Planning Desktop

Q6) If you change an exchange rate, you must?

Ans: Refresh the application selecting the option “Currency Conversion Calc Script” and run the HspCRtb or HspCRtt script

Q7) If you add a new reporting currency, scenario, or version to your application, you must?

Ans: Refresh the application selecting the option “Currency Conversion Calc Script” and run the HspCRtb or HspCRtt script

Q8) How many currencies can you select per Entity member?

Ans: 1

Q9) Does the HSP_RATES Dimension include the following members?

Ans:       

  • HSP_InputValue
  • HSP_InputCurrency
  • HSP_Rate_XXX (where XXX is a currency, i.e USD)

Q10) What exchange rate types are available for the Accounts Dimension?

Ans:   

  • None
  • Average
  • Ending
  • Historical

Q11) What are the 5 options in the Currency Calculation Script section on the Planning Desktop?

Ans: 

  • Calc Script Name
  • Version Type
  • Currencies
  • Scenarios
  • Versions

Q12) What are the 2 copy calc scripts called?

Ans:

  • HspCRtB
  • HspCRtT

Q13) The copy calc scripts copy exchange rates from top-level dimension members to Level0 members?

Ans: True

Q14) From which dimensions can you import members using the HAL Planning Adapter?

Ans: 

  • Accounts
  • Entities
  • Custom Dimensions
  • Alias

Q15) What must be done before loading custom dimension members using HAL?

Ans: Create the user-defined custom dimension in Planning Web

Q16) What Hyperion tools can be used to load data?

Ans: 

  • HAL Essbase adapter
  • EAS
  • Essbase Application Manager (for versions prior to 4.x)

Q17) When creating a single currency application, which dimensions are automatically created?

Ans: 

  • Accounts
  • Currencies
  • Entities
  • Scenarios
  • Time Periods
  • Versions
  • Years

Q18) Which 2 statements are correct?

Ans: 

  • Target versions let you enter data for members at any level in the hierarchy
  • Bottom-Up versions only allow for data entry at Level-0

Q19) Which statement is correct?

Ans: Bottom-Up versions only can be enabled for Process Management (Workflow)

Q20) Which statement is correct about copying versions?

Ans: You can copy account annotations as well as supporting details

Q21) Which statements are correct about user-defined custom dimensions?

Ans: 

  • You assign valid plan types at dimension level only and not at the member level
  • You can create up to 13 user-defined custom dimensions
  • The name for a user-defined custom dimension can be up to 80 characters

Q22) It is possible to change the starting year or month after an application has been created?

Ans: False

Q23) Weekly distribution options (4-4-5, 4-5-4, 5-4-4) are only available with monthly time periods, not for custom or quarterly time periods?

Ans: True


Inclined to build a profession as Hyperion Essbase Training? Then here is the blog post on, explore Hyperion Essbase Training


Q24) Which 2 statements are correct about Plan Types?

Ans: 

  • A plan type name can be up to 8 characters
  • When adding a new account member, you must change the source plan type

Q25) If the base time period selected is 12 months, how is the default calendar set up?

Ans: Months rolling into four quarter parents, and quarters rolling into a total year parent

Q26) To which application elements can access rights for users and groups be assigned?

Ans: 

  • Scenario dimension members
  • Version dimension members
  • Account dimension members
  • Entity dimension members
  • User-defined custom dimension members
  • Data entry forms
  • Business Rules

Q27) What is the Essbase limit for security filters?

Ans: 64 KB

Q28) What must be done after creating or updating user and/or group security?

Ans: Refresh the application including the security from the Planning Desktop

Q29) You can specify several application owners per application?

Ans: False

Q30) Interactive users can:?

Ans: 

  • Enable e-mail notification for themselves
  • Create and maintain web-based data entry forms
  • Create and launch business rules
  • Create and launch adapter processes via HAL
  • Submit info and data for approval

Q31) Planners can:?

Ans: 

  • Enable e-mail notification for themselves
  • Input, submit, and view data
  • Use any data access tools for which they are licensed (such as Reports and Analyzer)
  • Submit info and data for approval
  • Use reports that have been built by others
  • Execute business rules
  • Use the Planning spreadsheet add-in

Q32) When you add a user in the Hyperion Planning web, how many users are automatically created in Essbase?

Ans: 2: the named user and the underscore user

Q33) Planning users who wish to change their passwords can do so:?

Ans: From the External Authentication Provider

Q34) If a user is assigned to a group and the access rights on the individual user conflict with those of the group:?

Ans: User access rights will take precedence over group access

Q35) If a user belongs to several groups that have conflicting access rights to a member, then:?

Ans: 

  • None takes precedence over Write and Read access
  • Write takes precedence over Reading access

Q36) Rights assigned directly to a member override rights derived from a member relationship (e.g Idescendants):?

Ans: True

Q37) What step must be taken in order to assign access to user-defined custom dimension members?

Ans: The application must be refreshed

Q38) Give 5 aggregation options:?

Ans: 

  • Division
  • Currency
  • Subtraction
  • Multiplication
  • Percentage
  • Ignore
  • Addition

Q39) Dynamic Calc should not be used for base-level members for which users enter data since data values are not saved for Dynamic Calc members

Ans: True

Q40) Which statements are true about using Dynamic Calc and Store?

Ans: 

  • The data value is calculated and stored upon retrieval
  • Using Dynamic Calc and Store increase retrieval and calculation times
  • Dynamic Calc and Store should be used when calculating members of a dense dimension

Q41) How many aliases can be assigned per dimension member in Planning?

Ans: 10

Q42) In order to be visible in the Planning web, Alias tables should be created in:?

Ans: Planning 

Q43) Which are correct account types from the list below?

Ans: Expense, Revenue, Asset, Liability, Equity, Saved Assumption

Q44) Do target versions allow for data entry in both parent and bottom level members?

Ans: True

Q45) Attributes can be assigned to:?

Ans: Sparse dimensions only

Q46) For which dimensions are shared members available?

Ans: 

  • Accounts
  • User-Defined dimensions
  • Entities

Q47) Which statement is true?

Ans: Security can be assigned to shared members but not to custom attributes

Q48) Supporting Details can be added to both bottom-up and target versions?

Ans: True

Q49) When you type in a value into a bottom level time period, the totals for summary time periods are updated immediately?

Ans: True

Q50) In Planning web, when you press the refresh button:?

Ans: The form is refreshed with the last saved values – Any values that have not been saved are discarded

For an in-depth understanding of Hyperion Planning  click on

Business Rules in Hyperion Planning

Hyperion Planning Architecture

Steps to create a planning application

Data Forms and Example in Hyperion Plannings

Our design of course tutorials and interview questions is practical and informative. At TekSlate, we offer resources to help you learn various IT courses. We avail of both written material and demo video tutorials. For in-depth knowledge and practical experience explore Online Hyperion Planning Training.