mobileNavlogo
headerlogo

Blog

Jenkins Interview Questions and Answers

26 September, 2020

Related Blogs

Jenkins Interview Answers:

Q1) What is Jenkins?

Answer: Jenkins is an open-source continuous integration tool. The functionality of Jenkins is to keep track of version control system & initiate, monitor build system if changes occur. SCM tools supported by Jenkins? It supports the following tools:

  • ClearCase.
  • Perforce.
  • Git.
  • RTC.
  • AccuRev.
  • Subversion.

 

Jenkins Tutorials

 

Q2) Requirements for the use of Jenkins?

Answer: 

  • Source code repository which can be accessible, Git repository, instance.
  • Script already working & built e.g maven script.

Q3) Commands used for starting Jenkins manually?

Answer: We can use the following commands to start manually:

(jenkins_url)/safeRestart.
(jenkins_url)/restart.

Q4) Plugins that are mostly used for Jenkins?

Answer: Useful plugins for Jenkins:

  • HTML publisher.
  • Join.
  • Maven2 project.
  • Copy artifact.
  • Amazon EC2.

Q5) How to copy, move Jenkins from one to another server?

Answer:

  • By making a clone of a job directory with a different name you can copy Jenkins.
  • By renaming the existing job via renaming a directory could be done.
  • Copy the linked job directory & slide job from one to another installation.

Q6) Jenkins is integrated with 2 components what are they?

Answer: The 2 components are: Tools like apache maven & SVN, GIT(version control systems). Advantages of Jenkins? Following are the advantages of Jenkins:

  • At integration stage, build failures are cached.
  • Maven release projects are automated by using simple steps.
  • Plugin support is in large scale.
  • At an early stage, bugs can be identified in the development environment.
  • The code is improved iteratively.

Inclined to build a profession as Jenkins Developer? Then here is the blog post on, explore Jenkins Training

Q7) Notify the difference between Jenkins, Maven & ant?

Answer: Jenkins is an open-source continuous integration tool whereas ant & maven are Build technologies. Steps to setup Jenkins jobs? Step by step procedure:

  • Select item forms the menu.
  • Enter the name of the job → free-style job.
  • Press OK to continue & create a new job in Jenkins.
  • Configure you jon in the next page.

Q8) Tool used for configuration & provisioning?

Answer: Ansible-It is an agent with less config management as well orchestration tool. The configuration modules are called ‘Playbooks’. Ansible can be used for more of cloud provisioning.

Q9) Minimum JRE required for a run of Jenkin 2.1?

Answer: JRE8 or Else JDK8

About Author
Authorlogo
Name

TekSlate

Author Bio

TekSlate is the best online training provider in delivering world-class IT skills to individuals and corporates from all parts of the globe. We are proven experts in accumulating every need of an IT skills upgrade aspirant and have delivered excellent services. We aim to bring you all the essentials to learn and master new technologies in the market with our articles, blogs, and videos. Build your career success with us, enhancing most in-demand skills .