mobileNavlogo
headerlogo

IBM Netezza Interview Questions

15 October, 2020

Ratings

Related Blogs

 

IBM Netezza Interview Questions and Answers

Q1) What is Netezza?

Ans:

  • IBM Netezza is a data warehouse appliance in which both h/w and s/w are tightly coupled to deliver the best performance to the business.
  • The appliance is like a black box. Forex: Washing machine.

Q2) List various data warehouse appliances available in the market? (or) who are all Netezza’s competitors?

Ans: 

  • Oracle Exadata
  • Teradata
  • EMC Greenplum
  • HP Vertica
  • Microsoft Parallel machine.

Q3) Netezza (vs) Hadoop:

Ans:

  • Hadoop: For Unstructured data. Forex: Someone wishing you on your birthday
  • Netezza: Structured data. Registering for a Facebook account.

Q4) List various appliance components?

Ans: 

  • SMP Hosts
  • Disks
  • Snippet Blades
  • Subcomponents: Disk Enclosures, SPA, SPU, FPGA

S-Blade = SPU

Storage Array 1, Storage Array 2.

Each Storage Array has 4 disk Enclosures. Each Disk Enclosure contains 12 disks of 1TB size.

Each S-Blade owns several disks, which reside in a storage array within the same rack.

Storage Array = Storage Disk = N disk enclosures

Storage Array 1  +  Chassis 1 => Snippet Processing Array (SPA) 1

Sorage Array2    + Chassis 2 => SPA 2

Q5) List a few ETL tools?

Ans: Informatica, Datastage, Ab intio

Inclined to build a profession as IBM Netezza Training?
Then here is the blog post on, explore IBM Netezza Training

Q6) List a few BI tools?

Ans: Cognos, OBIEE, SSIS

Q7) Where system catalog information is stored? In Netezza host or Netezza disks?

Ans: Netezza hosts.

For example: when we create a table, the table definition is stored in host disks (df -k) and rows/records of this table are stored in Netezza disks

Q8) What are default user-id's and passwords in Netezza?

Ans:  root, nz, admin.

Q9) What is clustering in Netezza?

Ans: Clustering is nothing but a grouping of similar things.  In Netezza, we have 2 SMP hosts. These 2 hosts are part of a cluster. In this cluster, one host is active and another host is passive.

Q10) List a few backslash commands in Netezza?

Ans: Backslash commands: To avoid basic day to day SQL

For example, du is to display users. l is to list the database users.

Q11) What is the difference between “nzsql” and “nzsql -E”

Ans: E ==> To see the underlying query generated by the backslash command.

Q12) List 2 default databases in Netezza?

Ans: SYSTEM, MASTER_DB

MASTER_DB: This is a template database; helps us to create new databases faster.

Q13) What is the extent and page size in Netezza?

Ans:

  • Extent size: 3MB
  • Page size: 128 KB

Note: The above are fixed. we can’t change them.

Q14) What are various maximums in Netezza?

Ans:

  • Columns: 1600 per table or view
  • Maximum columns per distribution: 4
  • Max Length of database and column names: 128 bytes
  • Max number of characters in a char/varchar field: 64,000
  • Max connections to the server: 2000. Default: 500
  • Row size: 65,535 bytes

IBM Netezza Tutorial

Q15) List a few environmental variables in Netezza?

Ans:

  • NZ_DATABASE
  • NZ_HOST
  • NZ_USER
  • NZ_PASSWORD

Q16) List constraints in Netezza

Ans:

  • Primary Key (Not enforced)
  • Unique key (Not enforced)
  • Referential Integrity (Not enforced)
  • Not Null (Enforced)
  • Data type verification (Enforced)

Q17) Techniques to improve Netezza appliance performance?

Ans: As a developer:

At design time, have the best distribution key. To avoid data skew

Use appropriate data types. For example: If INT2 is good, then don’t use INT4. Forage, Byteint (Int1) is good enough

Q18) What is a Snippet?

Ans: Snippet is a part of the given query. When we submit a query to Netezza, it is divided into multiple snippets. These snippets are executed by Snippet(s)-Blades.

Q19) How do you change the distribution key of already creating a table?

Ans: CTAS: Create a table as …

About Author
Authorlogo
Name

TekSlate

Author Bio

TekSlate is the best online training provider in delivering world-class IT skills to individuals and corporates from all parts of the globe. We are proven experts in accumulating every need of an IT skills upgrade aspirant and have delivered excellent services. We aim to bring you all the essentials to learn and master new technologies in the market with our articles, blogs, and videos. Build your career success with us, enhancing most in-demand skills .