SAP SRM Interview Questions and Answers

Are you planning to attend an interview for the SAP SRM Developer role but confused on how to crack that interview and also what would be the most probable SAP SRM Interview Questions that the interviewer may ask? Well, you have reached the right place. Tekslate has collected the most frequently asked SAP SRM Interview Questions which are often asked in multiple interviews.

 Categories of SAP SRM Interview Questions

Q1) What is SRM?

Ans: SRM stands for Supplier Relationship Management. It is an extended form of ERP where data gets transferred between SAP R/3 and the SRM screen (vice versa) so that every Vendor's coordination will be better and which will fully avoid the paperwork and unwanted confusions. It is very effective for the companies which have a large number of users who can directly purchase the material using the Shopping Cart in which the materials can be selected from the available Catalogs.

Q2) What does SRM handle?

Ans: SRM handles analytics, supplier collaboration, operational contracts, service purchasing, self-service procurement, catalog content, supplier qualification, strategic sourcing, and plan-driven procurement.

Q3) What are SRM submodules?

Ans: These would be the Supplier self-services (SUS) service agent, the SUS order processor, the SUS invoicing party, the SUS administrator supplier, the one-client invoice verification clerk, the survey reviewer, the strategic purchaser, the component planner, the employee, and the invoice verification clerk. This is about one-third of the submodules in SRM

Q4) How is SRM used?

Ans: SRM can be used in two ways. First, employees can purchase materials and services they need to complete the company’s goals. This process is simplified by a Web-based GUI that simultaneously filters by corporate spending and purchasing compliance. The second way is by an automated system which procures materials as part of a company’s supply-chain workflow.

Q5) What is the relationship between SRM and MM?

Ans: The MM module manages the materials of the company. SRM issues purchase orders for MM only; it is where vendor information is managed.

Q6) What is a business partner?

Ans: Business partners cover all stakeholders in the company – employees, vendors/suppliers, customers. A partner function is any function related to these partners, such as invoicing a customer, purchase order issuance, authorization procedures, and so on.

SAP SRM Interview Questions For Freshers

Q7) What number ranges must be configured in SRM?

Ans: Entries should be created in the EBP system to link the EBP purchase orders, requisition, and reservation to the backend R/3 system. The logical system ID should reflect that of the EBP application server and client in which the number ranges are being configured. PO, RQ, RS were used to easily distinguish each number range.

Q8) Discuss the benefits that SAP SRM brings to a business?

Ans: SAP SRM enables the organization to achieve the following business benefits:

Sustainable cost savings: This enables the companies to achieve a closed-loop from source-to-pay.

Contract compliance: Provides visibility into enterprise expenditures and enables the procurement organization to effectively demonstrate according to corporate guidelines.

Competitive advantage: Gives the tools to partner with key suppliers, define supplier management approach, and determine the key metrics.

Q9) What are the few of the tables available in SRM?

Ans: SRM has many tables. Among them, the product table, product category table, Web survey questionnaire, business address services, communication usages, account assignment, PO item confirmation, business transaction item purchasing, value limits, tax, tolerances, transactions, partners, links, shopping cart, invoice and credit memo, and SRM confirmations.

SAP SRM Certification Questions

Q10) What is the Import Status Tab for?

Ans: When you are importing and customizing an import scenario, this tab will give you information on the status of the import – how many fields from the source have been mapped to the destination, what source is involved, and what the destination is. It also will tell you what table joins and field lookups are being used.

Q11) What purpose does the SRM org structure serve?

Ans: Organizational attributes serve many purposes in the EBP system. The primary purpose is to set attributes that define the users` shopping experience. Examples of such attributes are company code, plant and cost centers that the user can order against, etc.

Q12) How do we define ITS URL?

Ans: Before the Internet Transaction Server (ITS) can process EBP requests, entries in the table must be maintained to initiate a connection to a physical URL, which controls the menu on the left-hand side of the screen that shows all of the transactions users have access to. The URL varies depending on which the EBP client the configuration is performed in and it also consists of the base address for the integrated ITS instance. To enable EBP purchasing for each client, this configuration needs to be performed once.

Q13) Is there anything, in particular, that needs to be done to a user or a vendor to make them a valid part of SRM?

Ans: A user or supplier record cannot be assigned to an organizational unit it has a business partner recorded. This means, if Business Partner relationships are not established, users cannot be imported into the organizational structure from the User_Gen Transaction. Then the following error occurs: “Business partner of the organizational unit does not exist”.

Q14) What is supply management in SRM?

Ans: Supply management deals with the oversight and management of materials and services inputs, management of the suppliers, which provides vital inputs. The performance of supply management departments and professionals is measured in terms of the amount of money saved for the organization. However, managing risk is one of the aspects of supply management; especially the risk of non-availability of quality goods and services important for an organization’s survival and growth.

Q15) What is the function of supply management in an organization?

Ans: The supply management function of an organization is responsible for various aspects such as managing supplier performance, implementing technologies, processes, policies, and procedures to support the purchasing process. Also, provide the supplier relationship management process for providing the structure for how relationships with suppliers will be developed and maintained.

Q16) What is the difference between a business partner and a partner function?

Ans: Generally in SRM business, partner means the entire stake Holders. Example: suppliers, customers, vendors, employees, etc. The function of the partner is to make the vendors as a reference, and then there will be an invoicing party, supplying party, etc.

Business partner means those who supply the raw material to the customer i.e. buyer.

Q17) What is the key business process in SAP SRM?

Ans: The key business process in SAP SRM includes:

  • Procure to pay- we can integrate catalog based requisition and gain the benefits of e-procurement.
  • Catalog management- manages catalog data as master data that is deeply integrated.
  • Centralize sourcing- gain visibility into the demand for goods and services.
  • Centralized contract management- consolidates contract information.
  • Supplier collaboration- links suppliers to our purchasing processes through the supplier portal.

Q18) What is a Purchasing Organization?

Ans: A Purchasing Organization is the organizational unit within a business responsible for the procurement of goods and services for plants belonging to a particular region. It also negotiates terms and conditions of contracts and purchases from vendors and also assumes legal responsibility for those purchases for the Plants that PO is responsible for. Those Plants are dependent on their assignment.

Q19) Why do we create the internal number range for local bid invitation?

Ans: An internal number range must be defined to build numerically local bid invitations for RFQ`s and Auction in the Bidding Engine and Live Auction application. These bids do not have a link to any R/3 purchasing document, they are completely local to the ERP system.

Q20) How SAP SRM is Linked with SAP MM?

Ans: You can replicate Purch Org, purch group, material master, vendor master from the backend. you can create PO in SRM and replicate Po in the R/3. All the procurement is done in SRM related to MM only.