Introduction

In this fast pacing competitive world, there are equal opportunities for freshers and professionals in SAP. According to research, the market share value of an SAP MDG is 6.8%. Many large and small scale companies are looking to drag the candidates with a wonderful salary package.  

So, after a lot of research, our Tekslate experts compiled Top 30 SAP MDG Interview questions and answers. These SAP MDG technical interview questions and answers will help you to crack the SAP Technical interview to acquire your dream job as an SAP MDG developer.

 Categories of SAP MDG Interview Questions

SAP MDG Interview Questions

Here Are The SAP MDG Interview Questions And Answers

Q1) What is SAP MDG?

Ans: SAP Master Data Governance, enables the integrated data management tool for validation, distributing and maintaining the information in the heterogeneous IT landscape across the business network. The integrated data impel the maintenance process to improve the quality of master data and corroborate standard specifications, for instance, reusing the master data that already exists in the ERP system. 

Q2) Explain about the ERP System?

Ans: SAP Enterprise Resource Planning (ERP) integrates and manages the key business functions of organization resources effectively. It corroborates the information with various business operations in SAP ERP, including financials, human capital management, and corporate services to manage the workflows of an organization. 

Q3) What are the advantages of SAP MDG?

Ans: Following are the advantages of SAP MDG: 

  • Normalized Process to control information changes 

  • Work process-based cycle 

  • Normalized Tools for guaranteeing information quality 

  • Copy check 

  • Information approval and Enrichment 

  • Combining and Cleansing 

  • Straightforwardness on the information changes 

  • Who, when, what 

  • Business Analytics 

  • Information Flow Transparency

Q4) Tell us various products of SAP?

Ans: Following are the featured products of SAP:

  • SAP S/4 HANA: It helps to improve the decision making and accelerate the productivity with the digital core that supports all critical missions of an organization business process. 

  • SAP Cloud Platform: It develops and builds applications with cloud services such as Platform as a Service(PaaS).

  • SAP HANA: It distributes more business intelligence, increases the business processes and simplifies the IT environment that provides all necessary data for the organization. 

Q5) Explain about SAP Netweaver?

Ans: SAP Netweaver is an integrated software stack technology for many of SAP SE’s apps. SAP Netweaver application server is also called WebAs. It is used for custom integration and development of some other systems and applications. 

Q6) List out various modules in SAP?

Ans: SAP provides many specific industry solutions apart from that, following are the list of modules that are ever-growing:

  • FI (Financial Accounting)

  • CO(Controlling)

  • EC(Enterprise Controlling)

  • TR(Treasury)

  • IM (Investment Management)

  • HR (Human Resource)

  • SD (Sales and Distribution)

  • MM (Materials Management)

  • PM (Plant Maintenance)

  • PP (Production Planning)

  • QM – Quality Management

  • BW (Business Warehousing)

Q7) Explain about Meta Data?

Ans: Metadata is all about the data that tells about the structure of the metaobjects/data. 

Q8) Explain about Master Data?

Ans: Master data is key business information such as billing, materials, and customer information. 

Q9) Explain about the Transaction Data?

Ans: Transaction Data is related to day to day transactions in the business process. 

Q10) Can an organization run a business warehouse without SAP R/3 implementation?

Ans: Yes, organizations can run the business warehouse without SAP R/3 implementation. But the organization needs to simplify the warehouse structures that are associated with the business data warehouse sources. 

Inclined to build a profession as SAP MDG Developer? Then here is the blog post on, explore SAP MDG Training

SAP MDG Technical Interview Question

Q11) Explain various layers in the R/3 System?

Ans:  Following are the three layers in the R/3 system:

  • Presentation Layer

  • Database Layer

  • Application Layer

Q12) Tell us about variables in SAP?

Ans: Variables are a set of query specifications are that are not filled with values until the queries are entered into the workbooks. 

Q13) List out various types of SAP variables?

Ans: Following are the various types of SAP variables that are used in different applications:

  • Characteristics variable

  • Hierarchies

  • Hierarchy nodes

  • Text

  • Formulas

  • Processing Types

  • Replacement Path

  • User entry/default type

Q14) Tell us about some set-backs of SAP?

Ans:  Following are some set-backs of SAP:

  • It is immoderate

  • Requests exceptionally prepared staff 

  • Long execution time 

  • perplexing Interfaces 

  • Need to determine how to occupy the master data. 

Q15) Explain various business challenges in SAP MDG?

Ans: Following are some of the main business challenges that are facing by organizations: 

  • Confirm ROI (Return On Investment ) implementation in SAP MDG

  • Addressing the master data quality issues that affect the business-critical process.

  • Regulate the master data management process and data rules.

  • Immerse the business operating models and master data management process. 

Q16) Explain how to integrate multiple RDS to fast track your road to a successful master data governance strategy?

Ans: Following are the multiple RDS to fast track your road to a successful master data governance strategy:

  • Master Data Governance

  • Master Data Governance Process Insight

  • Master of Data Intelligence

  • Master Data Remediation

Q17) Explain the scope of Master Data?

Ans: Following are the various scope Master Data

  • Change, Display, Search, and creation of single material master data

  • Amends in Mass processing

  • File Transfer

  • Expansive out-of-the-container inclusion of material credits – incl. focal and order information just as authoritative unit information (can even be reached out by clients varying) 

Q18) Explain about customer data processing in SAP MDG?

Ans: 

  • The work process has driven creation and change measure for Customers 

  • Change demands steer the support and endorsement cycle of new or changed information 

  • Record changes for reviews 

  • Worklists sort out due changes 

  • Versatile UIs and approvals can be distinctive per work process step if necessary 

Q19) What are the key functions and features of SAP MDG?

Ans: The following are the key functions and features of SAP MDG:

  • Monitoring the data quality of SAP MDG cockpit 

  • Direct and explicit insight into the current level of data quality

  • Continuous Integration and monitoring the SAP MDG processes in to remediate issues of the information 

  • Governed quality and Increased of master data in SAP ERP

  • Reliability and accuracy of all master data–related analyses

Q20) Explain the process to create the table in the data dictionary?

Ans: To create the table in the data dictionary, follow the below steps. 

  •  Create domains(data type, filed length, range)

  • Create data elements(properties and type for a table field)

  • Create a table(fields)

SAP MDG Certification Questions

Q21) Explain about the Pooled Table?

Ans: Pooled tables are utilized to store control information. A few pooled tables can be joined to frame a table pool. Table tool is a substantial table on the database which stores all the records of the allotted pooled tables.

Q22) Explain about the Table Tool?

Ans: The table tool stores all the records of the pooled table that are assigned by the pool table in the database. The pool table consists of two essential fields, and a long argument filed, i.e.: Tab name, Varkey, and Vardata. The following table is the structure of the pool table. 

Field

Data type

Meaning

Tab name

CHAR(10)

Name of the pooled table

Varkey

CHAR (n)

It accommodates the entries from all key fields of the pooled table record as a string, max. length for n is 110

Dataln

INT2(5)

string length in Vardata

Vardata

RAW (n)

It contains the entries from all data fields of the pooled table record as a string, max. Length n depends on the database system.

Q23) Explain about the Cluster table?

Ans: Cluster tables are distinct table types in the ABAP dictionary. The tables assigned to certain table clusters are known as cluster tables. 

Q24) Explain about the Table clusters?

Ans: Various logical information records from distinct cluster tables can store all the records in a single physical record of a table cluster. 

Q25) Explain about Extractor?

Ans: Extractors are chunks of the information retrieval technique in the SAP source framework. An extractor can top up the data source structure using the information of the datasets in the SAP source framework.

Q26) What are the two services that are used to deal with communication in SAP MDG?

Ans:  Following are the two services that are used to deal with the communication in SAP MDG: 

  • Message Service: This service is used by the application servers to interchange the direct internal messages.  

  • Gateway Service: This service is used to entitle the communication between the external apps and R/3 using the CPI-C protocol. 

Q27) Tell us about the reason codes that are used in Account receivable?   

Ans: Reason codes are the tags that can be assigned to describe the over/underpayments while assigning customer payments. Reason codes should not mix up with the void reason codes when customer outgoing payment cheques are produced.   

Q28) Explain about the update type with reference to a Match code ID?

Ans: The match code data must be updated when the base table information of match code changes. Specify the update type of the match code to know which data is refreshed and how it has to be done. The update type additionally characterizes which strategy is to be utilized for building match-codes.

Q29) Tell us about Business Content in SAP?

Ans: Ans: Business Content in SAP is a pre-arranged and pre-characterized model of data contained in the SAP warehouse, which can be utilized in various firms with desired amends in the data.

Q30) List out the common transport errors in SAP? 

Ans: Following are the common transport errors in SAP:

  • Return Code 4: Signifies rows and columns missing, warnings, the inception of programs

  • Return Code 8: Signified with program inception error, dictionary activation error, and syntax error

  • Return Code 12: It imports object not active, object missing

  • Return Code 18: It demonstrates import due to framework down while import, the client terminated during import and inadequate jobs or approval.