Introduction

Hey! Looking to grab the opportunities in Multinational organizations? Well, we all know that every task is performed using a different tool or application, or software. Most of the organizations are now focussing on the applications that will help in performing and running the operations efficiently. Also, there is a high demand for software in the current era of living. However, you have landed up in the right destination to learn and crack the best opportunities. In this article, you will learn about the SAP Basis interview questions. This blog specifically includes the frequently asked question and answers in the interviews, which are curated by the experts. Let’s get started and gain more knowledge on SAP Basis.

Categories Of SAP BASIS Interview Questions

SAP BASIS Interview Questions

Q1. Define ASAP?

Ans: If you want to say it in one sentence, it is an old term for an implementation strategy.

Q2. In the system, how much SWAP memory should be there?

Ans: 2-GB At least, three times the Main memory.

Q3. What are the similarities between the Dialog instance and the central instance?

Ans. Dialog instance does not have a message server where a central instance has installed an in-built message server.

Do you want to Master SAP BASIS? Then enroll in "SAP BASIS Training" This course will help you to master SAP BASIS

Q4. Define the terms F, A, and L Access?

Ans: F Access method refers to the front-end printer, the L Access method refers to the local printer. It is local to the SAP Server, not the user.

Q5. Define Application Server Job?

Ans: It takes the request from the user and if the request requires data then it connects to the database server and gives the output.

Q6. What we will Observe we in St03?

Ans: Swap memory, Roll memory, Buffer Fillers, and Hit Ratio.

Q7. How can you change the parameter profile at the OS level? Which one is advisable and why?

Ans: It is not recommended, we can change the profile parameter from the OS level.

Q8. List out the states of the Back Ground job?

Ans: There are 6 states, they are:

  • Canceled
  • Finished
  • Active
  • Released
  • Ready
  • Scheduled

Q9. What is the Tcode that is used for Logon Load balance?

Ans: SMLG

Q10. How do you analyze, if you have a long-running job?

Ans: Use transaction SE30.

SAP BASIS Interview Questions For Freshers

Q11. What is the Basis version, and SAP R/3?

Ans:

  • Provides interfaces for decentralized system parts and external products.
  • Allows the distribution of resources and system components.
  • It contains the tools for administering the entire system.
  • Defines a stable architecture framework for system enhancements.
  • Optimally embeds the application in the system environment.
  • Provides the run time environment for all SAP applications.

Q12. What is osp$ mean? What if the user is given this authorization?

Ans: osp$ is the mechanism the adm users connect to the database.

Sap basis interview questions:

Q13. What do you know about SAP BASIS?

Ans: SAP BASIS stands for Business Application Software Integrated Solution or SAP Net Weaver is referred to as a group of programs and tools that consists of an interface with databases, communication protocols, operating systems,and SAP business applications having SAP FI, SAP CO, and SAP MM, among others. SAP BASIS provides its flexible support by enabling the SAP business applications to run and establish communication across disparate operating systems and databases. BASIS provides its support to all SAP applications.

Q14. Briefly explain the step-by-step to perform the installation of SAP?

Ans: You will need to install or load the VGA and LAN drivers after increasing the SWAP Memory 3 times of physical RAM and assigning IP address.

The primary step is to install the kernel patches and java files.

The next step is to install the dialog and central instance (Start à Programs SAP system setup of install Dialog and Central Database instance.

The last step is to C11a install the central and database instance.

Below are the parameters to be considered:

  • Number of parallel processes
  • SID
  • Memory
  • Instance number
  • Database name
  • Central Transport host
  • SAP data

Q15. Illustrate the differences between Java Support Package Manager and Software Delivery Manager. 

Ans: JSPM stands for Java Support Package Manager which is specifically designed to provide its extensible support for the application of support packages on the components that are deployed in the software. In general, JSPM is considered an important tool that is designed to allow you to install the support packages and also all the components. JSPM utilizes the SDM for the deployment of the packages.

When coming to theSDM , SDM stands for Software Delivery Manager that provides its support in helping in importing the Packages of Java. This provides its support for the deployment of the software packages and also for their management. SAP will be responsible for sending these packages.

Q16. List out the main responsibilities of an SAP Basis Administrator. 

Ans: The primary responsibilities of the SAP Basis Administrator are explained below:

  • Should involve in the configuration and also the installation of the system. 
  • Capable of managing the performances of different kinds of components. 
  • Responsible for managing the interfaces and integration with different servers. 
  • Load server balancing. 
  • Involves in the management of the different kinds of services and servers that are provided by them. 

Q17. Briefly explain the different standard clients found in SAP Basis?What is the process of creating a new client in the SAP System? 

Ans: There are mainly three standard clients and these are as follows –

1. 000 – this is a standard client that will become available with the installment of the R/3 system. This is also called the master client. 

2. 001 –  the 001 client is simply a copy of 000. It has a test copy. In order to create new clients, this client is used. 

3. 066 – the 066 client is called the SAP Early watch. This client is used if there is a need for monitoring and services in the SAP system.

  • A new client can be created by following the below steps –
  • The transaction code that will be used in order to create a new client is SSC4. 
  • You will need to click on new entries and update the details like city, client number, and name and currency and roles, etc. 
  • The data that is specific to the client has to be entered and permission must also be set up. 
  • Click on the save option. 

SAP BASIS Tutorials

Q18. Briefly explain the different kinds of user types available in the SAP system? Define each one of them.

Ans: There are five different types of user systems in the SAP system. These are as follows –

  • Dialog user – The dialog user is specifically used to accessing the interactive system from GUI.
  • Communication User – This type of user is used for external RFC calls.
  • System User – The System User provides its support by helping in the background processing and intra system communication. 
  • Service User – The service users when there are an anonymous and large group of users.
  • Reference User – The reference user will be used if there is an Allowance of assignment of extra authorization required to be done. 

Q19. List out the options or condition types that are available for scheduling a background job?

Ans: The conditions that must be specified to start the background job. This is said to trigger the starting of the job. Below represented are the different types of start conditions that are to be used to have the  background job started –

  • Immediate
  • After Job
  • After Event
  • Date/Time
  • At Operation Mode

Q20. List out the different GUI types in SAP that are suitable for the different kinds of users. 

Ans: All the users who will be working on the SAP system mainly make use of SAP GUI for Windows or either SAP GUI for Java. All the users who will be working as ABAP developers, SAP GUI for Windows is used. 

When the users are not using the operating system like Microsoft, then  SAP GUI for HTML and SAP GUI for Java are mainly used. However, they can also use SAP GUI for windows. 

In order to perform the integration of Dynpro transactions into the Portal, The SAP GUI for HTML is used. Dynpro based applications are found to be well integrated when using it.

SAP BASIS Technical Interview Questions

Q21. List out the different categories that will help in executing SAP Background jobs?

Ans: Below listed are the categories that will help in executing SAP Background jobs:

  • Class A – High Priority: The class A category is mainly used for very critical and urgent tasks. Hence, these tasks also get scheduled and set up with class A priority jobs. Maybe one or more than that background work process gets reserved by Class A job. 
  • Class B – Medium Priority: Once the Class A priority jobs get completed, these class B types of jobs will get executed. 
  • Class C – Low Priority: Similarly, once the jobs of classes A and B are completed, the job of class C gets started. 

Q22. What is the process involved in the creation of instances in the SAP system? How can these be configured? 

Ans: Instances can be created in the SAP system whenever the system completes the installation along with the configuration. The Processors, memory, and all the other resources will be getting referred to by these instances. There are various sources that can be shared by users once they are logged in to the system. This is also applicable to SAP instances. These instances will be managed by CCMS. The users will make use of them to log in to their SAP system. One or even more than one instance can be available in the SAP system. Using only one CCMS, it is possible to set up only one instance in the system. Two or more than two instances can also be used to configure the system. 

Below are the important points that have to be considered when you start to configure an SAP instance.

  • There will be separate directories for UNIX, AS/400, Microsoft Windows NT server to be defined properly as instances are mainly to be run on that particular server. 
  • A shared file system is also allowed to be used.
  • In the Operating system configuration files, you will need to update correct entries for the instances that are yet to be created. 

Q23. Is it possible to install the SAP patches when the other users are active or online? 

Ans: It is not possible to install the SAP patches when all the other users are online or active. This is not possible because there is no possibility to update or terminate through the support manager. Hence, the best time to install SAP patches is whenever the users are absent from the SAP system. 

Q24. What are the different types of functional modules available in BDC?

Ans: dData transfer is allowed to be conducted with the help of using BDC. There are three functional modules namely, 

BDC_OPEN_GROUP: This module specifically includes the client, sessions, and also user names that are defined specifically. 

BDC_INSERT: Using this module, it is possible to insert the data from one session to another.

BDC_CLOSE_GROUP: This module is mainly used for closing the batch input session. 

Q25. Name the key activities that you perform as part of SAP Basis support?

Ans: below listed are the key activities that you will be performing as a part of the SAP basis support.

  • Job Processing and Scheduling
  • User Management
  • SAP system configuration and Client Administration
  • Installation and Patch Upgrade
  • Installation and Patch Upgrade
  • Managing interfaces and integration with servers

Q26. Briefly explain the use of personalized and parameter tabs in users’ master records?

Ans:

Parameter tab: The parameter tab provides the flexibility to allow the administrators to assign T-codes to the subordinates.

Personalized tab:The personalized tab is needed for the RFC communication that exists between systems and personal user information

Q27. Why compare CHM, the standard delivered SAP help one considers web help to be easier to install?Does the background job scheduler not function on a server as an enqueue lock hangs on table BTCREMTCLN?

Ans: when you are trying to get remote, the user must connect to a network share, web help is easier. You are allowed to set up your own website if you would not like to use SAP’s help site. The best route is based on the organization's structure.

As of Basis Release 750, the background job scheduler itself is capable of validating whether there is a lock on the table BTCREMTCLN that has been hanging for a longer period (at least 100 seconds). so, the background job scheduler will triggr and delete this lock.

Q28. What do you understand by the term System table? How can I identify the system table in SAP?

Ans: The database system consists of a series of system tables which includes the data about database objects and the connection that exists between each other, statistics system tables, monitor system tables and loader system tables. We will need to  look into  SE16 for system tables.

Q29. What do you understand by the terms L And F Access Methods?

Ans: An “L” access method refers to a local printer. It is local to the SAP server, not to the user. A “F” access method refers to the front-end printer. The windows printer is used.

Q30. Define SGEN in SAP Basis?

Ans: SGEN is referred to as an ABAP compilation. The User is allowed to use the transaction SGEN in a particular way in order to generate the ABAP loads for a number of programs, classes, function groups, and so on, also for Business Server Page applications (BSP applications).

Q31. Define SAP Spool Request?

Ans: Spool is responsible for asking for information produced during the background processing or amid discourse and will update in the spool database with the data about the printer and print arrangement. The general information is kept in Tem Se.

Q32. Who are reference users in SAP BASIS? Also, explain about service users.

Ans: Reference users: The Reference users are those users who will be provided with one user authorization to other users in case of urgency. The GUI login is not possible for the  reference users.

Service users: The Service users are referred to as anonymous users. The Administrators are allowed to change the passwords for service users. However, it is possible for service users to log in to the system any number of times.

Q33. What is SAP NetWeaver?

Ans: A SAP NetWeaver is considered as an open technology software component that is flexible to provide a platform to run difficult business applications and also allow people, processes, and data to integrate among each other. It describes the provisioning, composition, and management of SAP and non-SAP applications across a heterogeneous software environment.

Q34. List out the different types of Transport requests?

Ans: There are 4 types of transport requests in SAP –

  • Customizing Request
  • Workbench Request
  • Transport of Copies
  • Relocation

Q35. Illustrate the difference between the Consolidation and Development route?

Ans: In the consolidation route, the objects can be changed and they are allowed to be transported from one system to another. This is the route that exists between development to quality.

In the Development route, the objects can not be changed and they can not be transported from one system to another. This is the route that exists between quality to production.

Q36. Why do I have a message that says “no list available.” when I check transaction SM37 and I want to see the spool?

Ans: There are many possible reasons. To a printer, the spool is sent and deleted. The housekeeper deleted the spool if it was too old. Some test reports roll back after stimulating a calculation. Online it works fine. The spool is rolled back as well when a background job does have a rollback.

Q37. Briefly explain the process of downloading the patches?

Ans: At first, you will need to download the patches from the service .sap.com to Trans Directory. Once done, you will need to navigate to the trans Directory and extract the patches by using CAR command. Once done, using SAPM you need to import the patches into sap level and apply.

Q38. What is a background processing batch scheduler?

Ans: In order to check the scheduled background jobs and to execute them, there are some parameters like rdisp/btctime which will be used. These parameters will define the background processing batch scheduler.

Q39. What are the most frequent errors that will be encountered while dealing with TRANSPORTS?

Ans: Below are the most frequently encountered errors that will be encountered while working with TRANSPORTS.

  • Return code (4) states that the import ended with a warning.
  • Return code (8) states that  the not imported ended with an error
  • Return code (12) states that the import is canceled.
  • Return code (16) states that the import is cancelled.

Q40. Is there any report or table in which the user log off time is stored in SAP?

Ans: There is no standard report. However, you can find out about the user’s last transaction time in table USR02 and field TRDAT, which is close to the logoff time.

Q41. Explain how to define logon groups?

Ans: Logon groups are those groups that can be distinguished by using the Tcode smlg. In order to perform that you will have to make the group and then allocate the instances for that exacting group.

Q42. Explain SAP GUI?

Ans: A SAP GUI is referred to as a custom tool that will allow you to access the central server and also capable of running on different operating systems like UNIX, Microsoft Windows, and Mac, etc. SAP applications like the SAP Business Intelligence System and SAP ECC are all managed by SAP GUI.

Conclusion:

We all know that there is a high demand for SAP now. There is an immense number of opportunities available in the outside market and it will be a plus for you to crack the jobs in SAP technology. As SAP BASIS is one of the important modules of SAP, it has got higher precedence in the job roles now. By this time, you might have reviewed the important questions asked in the interview. These interview questions that are curated by experts will help both freshers and professionals to crack the interview at their best. It is good for you to review once more and prepare well. All the best!