Performance Testing Interview Questions and Answer

Q1) What is Performance testing?

Ans: Performance testing is a discipline where we test our system to evaluate the system performance when subjected to virtual user load.

Q2) What is the difference between an Overlay graph and a Correlate graph?

Ans:

  • Overlay Graph: It overlay the content of two graphs that shares a common x-axis. Left Y-axis on the merged graph shows the current graph value & the Right Y-axis shows the value of the Y-axis of the graph that was merged.
  • Correlate Graph: Plot the Y-axis of two graphs against each other. The active graph Y-axis becomes the X-axis of the merged graph. The Y-axis of the graph that was merged becomes the merged graph Y-axis.

Q3) What is performance tuning? How many types are there?

Ans: Performance tuning is done for improving system performance:

  • Hardware Tuning: Optimizing, adding, or replacing hardware components of the system and changes done in the infrastructure level to improve system performance is called hardware tuning.
  • Software Tuning: Identifying the software level bottlenecks by profiling the code, database, etc. Fine-tuning or modifying the software to fix the bottlenecks is called software tuning.

Q4) What is the difference between Simultaneous user and Concurrent user?

Ans:

  • Simultaneous users: Run in parallel and perform different activities on application at the same time.

Example: One user clicking on submit, another user is logging in, another user is clicking on the Next button, etc.

  • Concurrent users: Run in parallel and perform the same activities on application at the same time.

Example: Users clicking on the same Submit or Next or upload or the etc button at the same time.

Q5) What is Ramp-Up and Ramp-Down?

Ans:

  • The rate at which we increase the load on the system by adding virtual users is called ramp up.
  • The rate at which virtual users exit from the system is called a ramp down.

Q6) What is a protocol and how many you have worked on?

Ans: A protocol is a set of rules for information communication between 2 or more systems. There are many protocols such as Http/Https, FTP, Web Services, Citrix. Mostly used protocols are Http/Https and Web Services.

Q7) What is concurrent user load in performance testing?

Ans: Concurrent user load can be defined as when multiple users hit to any functionality or transaction at the same time.

Inclined to build a profession as Performance Testing Developer? 
Then here is the blog post on, explore Performance Testing Training

Q8) Explain The Sub-genres Of Performance Testing?

Ans: 

  • Load Testing: it is conducted to examine the performance of the application for a specific expected load. The load can be increased by increasing the number of users performing a specific task on the application in a specific time period.
  • Stress Testing: is conducted to evaluate system performance by increasing the number of users more than the limits of its specified requirements. It is performed to understand at which level the application crash.
  • Volume Testing: test an application to determine how much amount of data it can handle efficiently and effectively.
  • Spike Testing: what changes happen on the application when suddenly a large number of users increased or decreased.
  • Soak Testing: is performed to understand the application behavior when we apply load for a long period of time what happens on the stability and response time of application.

Q9) What Is The Reason Behind Performing Automated Load Testing?

Ans: 

  • Difficult to measure the performance of the application accurately.
  • Difficult to do synchronization between the users.
  • Number of real-time users are required to involve in Performance Testing
  • Difficult to analyze and identify the results & bottlenecks.
  • Increases the infrastructure cost

Q10) What Activities Are Performed During Performance Testing Of Any Application?

Ans: 

  • Create user scenarios
  • User Distribution
  • Scripting
  • Dry run of the application
  • Running load test and analyzing the result

Q11) What are the automated Performance testing phases?

Ans: The phases involved in automated performance testing are:

  • Planning/Design: This is the primary phase where the team will be gathering the requirements of the performance testing. Requirements can be Business, Technical, System, and Team requirements.
  • Build: This phase consists of automating the requirements collected during the design phase.
  • Execution: it is done in multiple phases. It consists of various types of testing like baseline, benchmarking testing
  • Analyzing and tuning: During testing phases in performance or JMeter training Hyderabad. we will be capturing all the details related to the system like Response time and System Resources for identifying the major bottlenecks of the system. After the bottlenecks are identified we have to tune the system to improve the overall performance.

Q12) What is the testing lifecycle?

Ans: There is no standard testing life cycle, but it is consist of the following phases:

  • Test Planning (Test Strategy, Test Plan, Test Bed Creation)
  • Test Development (Test Procedures, Test Scenarios, Test Cases)
  • Test Execution
  • Result Analysis (compare Expected to Actual results)
  • Defect Tracking
  • Reporting