Introduction

Our technical experts compiled Top SAP EWM Interview questions and answers which may be encountered during the interview. So we have classified our Top technical EWM Interview questions and answers into basic to advanced, which helps for freshers and experienced candidates to clear the interview and acquire their dream job as an SAP EWM developer.

 Categories of SAP EWM Interview Questions

SAP EWM Interview Questions and Answers

Here Are The SAP EWM Interview Questions

Q1) Explain about SAP (EWM) Extended Warehouse Management?

Ans: SAP EWM is utilized to effectively oversee stock in Warehouse and for supporting the handling of products development. It permits organizations to control their Warehouse inbound and outbound cycles and development of products in Warehouse. 

The primary cycle in a Warehouse is approaching the active materials, merchandise receipt and products issue, satisfying client requests, and dispersion of products. At the point when an organization doesn't store any products, at that point, there is no need for the Warehouse board to oversee merchandise. 

The inbound cycle includes the capacity of products in the distribution centre, and their area and Outbound cycle has to get the merchandise. At whatever point material is put away in a distribution center, it is put away in a canister, and you can locate its present area. 

Q2) Explain how SAP EWM is different from SAP warehouse management?

Ans: SAP Extended Warehouse Management and Warehouse Management System are chunks of the SAP supply chain. But SAP EWM provides advanced and more robust features to handle the activities of the warehouse. 

SAP EWM has advanced features including RF framework, put away, warehouse structure, picking and many more robust features to handle the functions of the warehouse. 

In SAP EWM, you can create new components like labour management, resources, work centres, and activity areas which were not included in SAP WM. And also, SAP EWM supplies more vigorous solutions to handle the warehouse functions in a firm.   

Q3) List out the key features of SAP Warehouse Management?

Ans: Following are the key features of SAP Warehouse Management:  

  • Utilizing SAP EWM, you can control stockroom exercises picking, posting and overseeing stockpiling receptacle and significant receipts. 

  • You can set caution for-changed information before merchandise receipt from EWM to the ERP framework, inversion or remedy of the receipt of the products to the ERP framework and an inbound conveyance split from EWM to the ERP framework. 

  • You can perform deconsolidation of dealing with units containing various items before set aside across multiple capacity segments. 

  • You can decide capacity ideas utilizing opening for items and advance the game plan of the merchandise distribution centre consequently. 

  • It permits you to perform executable tasks like workloads, consisting of warehouse tasks warehouse employees should act as part of warehouse management actions. 

  • It permits you to oversee track vehicles and transportation units from yard registration to yard checkout, including developments' errands inside the yard. 

  • SAP EWM additionally incorporates capacity and treatment of unsafe substances and their transportation as per guidelines from SAP Environmental Health and Safety EHS. 

  • In SAP EWM, you can likewise design work times and assets all the more successfully. Subsequently, you can make your Warehouse proficient by overseeing distinct advantages of the executives' assignments viably. 

  • In SAP EWM, you can utilize the Warehouse cockpit that permits you to show distribution centre key figures graphically and to assess or screen exercises using characterized diagram types. 

  • You can use cross-docking that permits you to perform transportation of dealing with units across various circulation places or stockrooms till they arrive at a definite area in the Warehouse.

 Q4) Explain about the different deployment options of SAP EWM?

Ans: Following are the two different deployment options of SAP EWM: 

  • SAP SCM: SAP EWM is countered as a distinct application and shares the same SCM application server. To improve the SAP EWM application performance, you can use the SCM environment.  

  • SAP ERP: SAP EWM is interspersed with ERP to retrieve the master data & transactions to utilize the features of ERP including slotting, availability check which integrates with the CRM

 Q5) Explain about the storage bin in EWM?

Ans: In EWM, storage bins depict the physical location of storehouse space where the products are reserved in the warehouse. Storage bins are the most despicable level of the organization structure, and you need to mention the exact location of the product when you are storing it in the warehouse. 

SAP EWM Technical Interview Question

Q6) List out various organizational units in Warehouse Management?

Ans: Following are the various organizational units in warehouse management:

  • Warehouse Number: Each warehouse contains a warehouse number which is the well-known level in a warehouse management system. To map the warehouse relationship, each warehouse contains a substructure. 

  • Storage Type: There are various storage types where products are stored physically in a warehouse, including goods receipt, goods issues, racks, and open storage. 

  • Storage Section: It is the chunk of the storage type and depicts a set of bins with the same properties. 

  • Storage Bins: It depicts the physical location of storehouse space where the products are reserved in the warehouse. Storage bins are the most despicable level of the organization structure, and you need to mention the exact location of the product when you are storing it in the warehouse. 

  • Activity Areas: Furtherly storage bins are classified in these activity areas such as physical inventory, and picking. According to the activity areas, you can allocate the storage bins to the various activity areas. 

  • Quant: Bulk of good in the storage container is known as Quant. The quant is utilized for handling inventories in storage bins. 

SAP EWM interview questions

Inclined to build a profession as SAP EWM Developer? Then here is the blog post on, explore SAP EWM Training

 Q7) Enlist various warehouse process types that are available in the SAP SWM System?

Ans: Following are the various warehouse process types that are available in the SAP SWM System:

  • Stock Removal

  • Putaway

  • Internal Movement

  • Goods receipt posting

  • Goods issue posting

  • Physical inventory

  • Cross Line putaway 

Q8) Explain what is the use of RF framework in EWM System?

Ans: In SAP EWM system, RF means Radio Frequency Mobile Data Entry which permits the real-time utterance between EWM system and warehouse employees. The RF framework supports GUI and browser-based devices which are associated with the SAP system. 

Q9) List out various RF framework warehouse functionalities that are available in SAP EWM?

Ans: Following are the various RF framework warehouse functionalities that are available in SAP EWM:

  • Loading

  • Unloading

  • Deconsolidation

  • Put away

  • Picking

  • Packing

  • Replenishment

  • Physical inventory

Q10) List out various function keys that are available in RF Framework?

Ans: In RF framework, there are multiple functions which can be triggered through the function keys, few of them are mentioned below:  

  • F5: To exhibit the next sequence of push buttons. 

  • F6: To explicitly select inputs or all inputs. 

  • F7: Return to the previous screen. 

  • F8: To display a list of selected fields on the screen. 

  • F9: To Exhibit the message on the screen. 

 Q11) What are the lowest unit and highest unit in the warehouse structure?

Ans: In the warehouse structure, the lowest unit is a storage bin, and the highest unit is a warehouse number.  

Q12) What is meant by Storage Control?

Ans: Storage control is used to regulate the component movements in the warehouse, and also it is used to execute the stock removal process and put away in the warehouse. 

Q13) What are the various types of Storage Control?

Ans: Following are the two types of Storage Control: 

  • Process Oriented

  • Layout Oriented 

Q14) What is meant by the Work Center in a Warehouse?

Ans: A work centre is a warehouse which is assigned to a physical unit and storage type to perform deconsolidation and packing. And these storage types are assigned to the work center role to identify the pick point of the warehouse.  

SAP EWM Certification Exam Questions

Q15) Where do you utilize the Work Centers in Warehouse processes?

Ans: Following are the few work centres that are used in warehouse processes: 

  • Packing

  • Deconsolidation

  • Counting

  • Quality check 

Q16) Explain how you can create a work centre for packing in the SAP EWM system?

Ans: The following information is needed to create a work centre for packing:

  • Work centre

  • Storage type

  • Inbound section

  • Outbound section

Q17) Explain various types of warehouse processes in SAP EWM system?

Ans: Following are the different types of warehouse processes in SAP EWM system: 

  • Stock Removal

  • Putaway

  • Internal Movement

  • Goods receipt posting

  • Goods issue posting

  • Physical inventory

  • Cross Line putaway

Q18) What are the value-added services in warehouse management?

Ans: Value Added Services characterizes product handling to be acted in a warehouse and incorporates activities such as assembling, packing, labelling, etc.  

Q19) What are the various components in a value-added order?

Ans: Following are the various components in a value-added order:

  • Order Header

  • VAS activities to be performed

  • Items

  • Auxiliary products (Packing material, labels, oil, etc.)

Q20) How do you perform direct goods issues in SAP EWM system?

Ans: In the EWM system, the goods issue process starts with the outbound delivery request. At that point, when an outbound conveyance record is made, this cycle begins in the ERP framework. For things that are significant in EWM, conveyance report is recreated in SAP EWM framework. 

Q21) What is meant by stock removal strategy?

Ans: Stock Removal strategy is a process of establishing storage bins for more than one product. And also you can customize the stock removal strategy rules for SCM in the Extended Warehouse management system.  

Q22) What is meant by pick, pack and pass goods in the EWM system?

Ans: This is used for packing, transporting, picking and managing the goods in the activity areas of the warehouse. In the pack, pass, and determine goods are moved from the activity area to activity area, i.e. it arrives till it reaches the destination point in the warehouse system. 

Q23) Differentiate the difference between system controlled and user-controlled pick, pack and pass of goods?

Ans:

  • System-Driven: For the System driven choice, the grouping of the warehouse orders is determined according to assigned sorted sequences in the configuration settings to join the activity areas. 
  • User-Driven: For the User-driven, the sequence is physically decided during the execution, which implies it should be done in the material stream framework (MFS). 

Q24) What is meant by Replenishment in SAP EWM?

Ans: Replenishment is defined as a changing of goods from warehouse to shipment place. In SAP EWM, you can use constrained procedures for the replenishment of storage bins. There are few replenishment control fields which define the storage bin level or storage level types. To define replenishment control fields, you should enter the control field data by manually or using the slotting process. 

Q25) Mention some common control fields in Replenishment?

Ans: Following are the common control fields in replenishment: 

  • Minimum stocking quantity

  • Maximum stocking quantity

  • Replenishment quantity