Dell Boomi Interview Questions

Dell Boomi is the integration as a service platform that is used for API management, master data management, and data preparation. Boomi was first invented by Berwyn and was launched in 2007. Dell Boomi is the Integrated Platform as a Service (iPaaS) industry’s leading platform as this platform allows customers to design cloud-based integration processes called Atoms and transfer data between cloud and on-premises applications. Every atom means whatever is important for data integration.

If you want to enrich your career and become a professional in Dell Boomi, then visit Tekslate - a global online training platform: "Dell Boomi Training" This course will help you to achieve excellence in this domain.

 Categories of Dell Boomi Interview Questions

Q1) Explain the benefits of cloud computing for an organization?

Ans: Cloud computing is a procedure of getting information about an organization from a remote server on the cloud as opposed to getting through the physical server from one place. It sets aside a great deal of money by not setting up a physical server. Another advantage is that one no needs to stress over the support of the server and their downtime anymore.

Q2) Explain Atom in Boomi technology?

Ans: An Atom in Boomi is a runtime engine with all the components that are required for executing an integration process. In Boomi technology, it has a dashboard containing all the features, which screens the working conditions and status of the considerable number of atoms.

Q3) After the integration process, are we allowed to go back to the previous version? If yes then how?

Ans: Yes, it is possible to go back to the previous version with the help of the version control approach.

Q4) In which location can we host Boomi atoms? 

Ans: Boomi Atoms can be hosted on any data center only it should meet the equipment necessities, can run practically on any server since they are independent, and don't require any third-party software to be introduced for it to run. Indeed, even on third-party servers, these would run reliably.

Q5) Is there a need for an internet or atmosphere to run the atom?

Ans: Indeed, since Atom doesn't have any GUI for itself, it must be in contact with the data center to run. The atmosphere is a distributed architecture, so there is no way of one point failure. Deployed atoms run in any event, during planned maintenance of the platform with no issue.

Q6) Explain the connector?

Ans: Connectors are the methods for sending and getting data between processes. Connectors act as a correspondence vehicle for moving data between various applications or data sources. These applications or data servers could be on-premise applications, online applications or data stores, a business database, or even an email server.

Q7) What way we can ensure data security during the integration process?

Ans: Boomi Atmosphere Connectors lead a security audit wherever applicable, which is an application explicit. Complete data that is passed between Atom on location and data center is again sent through a safe HTTPs channel with 128-bit encryption.

Q8) Explain some benefits using the Atmosphere approach in Boomi?

Ans: There are many best things about utilizing the Atmosphere approach. Getting to the Atmosphere is simple practically like web-based software. Its integration process is exceptionally straightforward. The best part is the Boomi support team offers week after week training that helps us to comprehend this technology effortlessly. Organizations can use this for their more prominent advantage.

Q9) Is data safe on the cloud? 

Ans: In contrast to physical servers, there are no odds of data corruption and the impact of viruses, which could influence our system. Data is sheltered on a cloud. Perhaps the greatest challenge that most organizations face is to take a backup of their data every day. This could be overwhelmed with cloud technology. Many organizations are following cloud technologies thinking about the entirety of its points of interest and data security.

Q10) What are the chances that lead to data loss on the cloud?

Ans: There are basically no chances of data loss on the cloud since the data is placed on a third-party server. Cloud acts as a backup itself despite the fact that associations keep their very own duplicate data. In addition, the cloud data can be gotten from a distant gadget with an internet connection with no hustle. Knowing the significance of data stored on the cloud, cloud organizations take all the measures to hold onto the odds of data loss.

Dell Boomi Technical Interview Questions

Q11) Explain cloud integration?

Ans: Cloud integration is a configuration of different application programs to share their data reliably on the cloud. These applications could be from a direct approach or through third-party software.

Q12) Explain different layers of cloud computing?

Ans: Cloud computing has three different layers:

Different Layers of Cloud Computing

PaaS - Platform as a Service

IaaS - Infrastructure as a Service

SaaS - Software as a service

Q13) Explain the process in Boomi?

Ans: A process is an interface among two or more frameworks among which exchange or transaction happens. Let us think about the procedure of synchronization. This procedure comprises a progression of various shapes that speak to the means for transformation. They sometimes comprise applications during the time spent on data transformation from source to the destination.

Q14) Do we need any parallel software or application if the information integrated into Boomi is very large?

Ans: There is no need for any parallel software or application since Boomi Atoms are capable of handling a large volume of data when integration.

Q15) State the difference between API and Boomi?

Ans: API is acceptable in the event of making sure about data however doesn't perform well with regards to self-integration. Alongside security, self-integration is very reliable with Boomi. Additionally, the integration process is basic and execution is better in Boomi when contrasted with API.

Checkout Our  Dell Boomi Tutorials

Q16) Can we integrate the Atmosphere with Shopping Carts & E-commerce functionality?

Ans: Yes, we can integrate many other applications also.

Q17) How will you send data through the process in Boomi?

Ans: Connectors help move information between the procedures. These build up interchanges among various endpoints of the procedure. SAP, advanced record books, Web-based applications, and so forth fall into this procedure.

Q18) How frequently do we need the process of integration?

Ans: Integration relies upon the volume of the data and our prerequisite. We can plan the integration process for a particular period with the goal that we have no compelling reason to focus on it much of the time.

Q19) Explain Dell Boomi?

Ans: Dell Boomi Atmosphere is a cloud-put integration platform that was diverse with respect to preface applications, data, and the cloud that can be associated together. It is additionally worked in API management and Master Data Management. This stage empowers a cloud-based incorporation process called Atoms, which helps in the exchange of data between on-premise applications and the cloud. The Atoms choose the necessity for integration.

Q20) In what way can we access the Atmosphere?

Ans: Since it is a cloud-based or online server, we can directly login to http://www.boomi.com through a browser.

Q21) Is there any limit to the type or amount of data being integrated into Dell Boomi?

Ans: No, we have benchmarked the Boomi Atom to have the option to deal with enormous volumes, as much as 1,000,000 records 60 minutes.

Q22) As an organization, moving from on-premise to cloud systems, what challenges can organizations expect to encounter and how can they be solved?

Ans: In the first place, as cloud empowers progressively particular applications, IT teams are seeing an exponential increment in applications to oversee. That implies they have many more applications to coordinate in this new world than any other time in recent memory. While numerous incorporation sellers state they can help, they are discussing their latest variant of software. Tragically, organizations are running licensed integration software from five to seven years prior—before the cloud was popular. The solution is to increase existing middleware with a cloud-oversaw integration solution that connects to existing introduced middleware. At that point after some time, the more established middleware can be supplanted as integration endpoints are supplanted by cloud applications.

Q23) What core functionality should be implemented in an MDM project?

Ans: MDM (Master Data Management) provides benefits that are compelling throughout all business departments. The following are the steps that should be implemented in an MDM project:

  • Define - Using the Boomi Suggest feature as a starting point, rapidly model master data entities through a visual experience with no coding necessary.

  • Deploy - Deploy models into the MDM repository and identify which source systems will interact with them.

  • Synchronize – Leverage Dell Boomi Atmosphere to orchestrate data synchronization. Design process flows that ensure data.

  • Govern - Govern data as it flows into the MDM system. Resolve duplicates, fix data entry issues, identify and correct erroneous data

Q24) How error handling is managed?

Ans: Error handling is overseen through the ‘management' tab is the place users can see the integration process, its execution, and all related log and status notices. Boomi Atmosphere additionally incorporates retry abilities to guarantee messages that had an error during transit are conveyed. An Atom likewise tracks its state to guarantee that only unique data is prepared. At long last, decision logic can be configured to inquiry goal applications to ensure duplicate data isn't sent to the application.

Q25) What is the involvement of the company's IT department to set up the integration process?

Ans: Very insignificant inclusion from the company’s IT department is commonly required. Commonplace association from the IT office would incorporate permitting you access to the source/goal applications or permitting you to introduce a Boomi Atom to access your on-premise application.

Q26) How can we host Atoms?

Ans: Boomi Atoms are totally independent and self-contained and can be run on virtually any server. They can be sent "in the cloud" for SaaS to SaaS integration (for example Boomi's data center, and ISVs server farm, or a third-party data center, for example, Amazon) or behind an organization's firewall for SaaS to On-Premise integration.

Q27) How ActiveMQ and Dell Boomi can be integrated?

Ans: 

  • Copy ActiveMQ-core-5.4.3.jar and geronimo-j2ee-management_1.1_spec-1.0.1.jar files from your ActiveMQ to your Atom/usrlib/database (create if not there) directory.
  • Create a JNDI property file and place it in the ActiveMQ home directory.

You might get a NoClassDefFound error for JMS/Topic etc, meaning your Boomi lib does not have the implementation for that. You need to copy activemq-all-5.4.3.jar from the ActiveMQ home folder to Atom/lib.

How to create JMS Connection and Operation in Boomi is not specified here, however, below properties you can use for JMS connection in Boomi:

  • Connection Factory JNDI Lookup: ConnectionFactory.

  • Initial Context Factory: org.apache.activemq.jndi.ActiveMQInitialContextFactory (default).

  • Provider URL: tcp://localhost:61616 (Default port).

Q28) Share your experience in handling different types of software maintenance?

Ans: Companies like Boomi pay attention to their software maintenance processes and your interviewer is hoping to hear that you know about the four unique sorts of software maintenance. Talk to your interviewer about any work you have done in the past with corrective, versatile, perfective as well as protection programming support. Utilize explicit examples and ensure that your interviewer leaves your discussion realizing that you comprehend the significance of proper software maintenance.

Q29) Explain the typical software sales cycle?

Ans: The typical software sales cycle includes:

  • Prospecting and generating leads

  • Initiating contact

  • Qualifying the lead

  • Presenting the product or offer

  • Booking a product demonstration

  • Overcoming objections

  • Closing the deal

  • Implementation

  • Training

Q30) Is my data safe on the cloud?

Ans: In contrast to physical servers, there are no odds of data corruption and the impact of viruses, which could affect the system. In this manner, data is protected on the cloud. Perhaps the greatest challenge most organizations face is to take a backup of their data without fail. This could be overcome with cloud technology. Many organizations are following cloud technologies thinking about the entirety of its points of interest and data security.

Dell Boomi Certification Questions

Q31) How good is Dell Boomi?

Ans: Dell Boomi Atmosphere is a great solution as a low-code integration platform. The UI is easy to use and makes coordinating as simple as drag and drop. It supports private or hybrid cloud solutions which give greater adaptability and control of your frameworks. 

Q32) Is Dell Boomi an ETL tool?

Ans: Boomi was purchased by Dell in 2010 and was named Dell Boomi at then. Boomi offers an iPaaS service that incorporates ETL abilities. This platform boasts high flexibility with the capability to integrate cloud-based and on-premises data and applications. It also supports real-time, event-based, and batch processing.

Q33) What is the best thing you find about the Atmosphere in Boomi?

Ans: The best part is its coordination procedure which is extremely basic. What's more, utilizing the Atmosphere is practically like getting to online programming. Additionally, the week by week preparation offered by the Boomi support team can let anybody comprehend this technology in the briefest conceivable time. Organizations can have a lot of advantages by thinking about this methodology.

Q34) What are the requirements to access Boomi? State any specific configuration of the system?

Ans: Specifically, there is no requirement to access Boomi. It really doesn’t make a difference what type of design you have on your framework and Boomi services can essentially get without stressing over anything.

Q35) What third-party restrictions on the data that is kept on the cloud? Name a few methods?

Ans: Any sort of limitation can be forced on the data. An extra layer of security can be added and it should effortlessly be possible. Basic techniques that can be added are:

  • Cryptography

  • Information encoding

Q36) Name various security aspects that are provided with the cloud?

Ans: Various security levels available inside a cloud domain are:

  • Access control

  • Identity administration

  • Authorization and confirmation

Q37) Who in your viewpoint is a Boomi expert? What are the primary responsibilities managed by a Boomi expert?

Ans: A Boomi expert is to a great extent expected to assume the job of a developer for an organization or an Integration expert. Dealing with all the solutions and product segments is one of the prime obligations of a Boomi expert. Also, iPaaS solution management is another job that the expert needs to deal with. There are various kinds of integration patterns, their usage, development, and structuring are actually what an expert needs to deal with. Contingent upon the situation, there are a few different duties of a Boomi expert.

Q38) Name two modes of Software as a Service?

Ans: The two modes of SaaS are simple multi-tenancy and fine grain multi-tenancy. Both these modes of SaaS are capable of handling several add-on tasks.

Q39) Explain different deployment models for cloud computing?

Ans: These are private cloud, hybrid cloud, and public cloud.

Q40) Do you have familiarity with any software analysis and design tools?

Ans: To answer this question, remember your past experiences with the various analysis and design tools that were available to you to work better. Ensure that the interviewer understands that you are proficient in the utilization of these tools and you’re open to learn and experience working with new tools as well.

Conclusion

Dell Boomi is the platform that measures and categorizes data. The way Dell Boomi handles business decisions while scaling up operational efficiencies fosters a successful digital transformation. Hope this collection of 40 Dell Boomi interview questions will help you land your dream job.