Apache Kafka Interview Questions And Answers

Q1. Which are the elements of Kafka?

Ans. The most important elements of Kafka:

  • Topic – It is the bunch of similar kind of messages

  • Producer – using this one can issue communications to the topic

  • Consumer – it endures to a variety of topics and takes data from brokers.

  • Brokers – this is the place where the issued messages are stored

Q2. Why do you think the replications are dangerous in Kafka?

Ans. Duplication assures that issued messages which are available are absorbed in the case of any appliance mistake, plan fault or recurrent software promotions.

Q3. What major role a Kafka Producer API plays?

Ans. It is responsible for covering the two producers- kafka.producer.SyncProducer and the kafka.producer.async.AsyncProducer. The main aim is to disclose all the producer performance through a single API to the clients.

Q4. Why is Kafka technology significant to use?

Ans. Kafka being distributed publish-subscribe system has the advantages as below.Fast: Kafka comprises of a broker and a single broker can serve thousands of clients by handling megabytes of reads and writes per second.Scalable: facts are partitioned and streamlined over a cluster of machines to enable large information durable: Messages are persistent and is replicated in the cluster to prevent record loss Distributed by Design: It provides fault tolerance guarantees and robust.

Q5. Can you please list out all of the components in Kafka? Explain briefly what are they?

Ans. They are mainly four major components in the Kafka system. They are as follows:

  • Topic: A Topic is nothing but a stream of messages that are in the same category.
  • Producer: It can publish all the messages for a given topic.
  • Brokers: Brokers are nothing but a collection of servers where the published messages are stored. 
  • Consumers: Consumers act as a bridge between the brokers and the topics. A consumer subscribes to different topics and the data is pulled from the respective brokers. 

Q6. Describe what is an offset?

Ans.

  • Offset is a unique ID number that is assigned to the record.
  • An offset is an integer number that is used to define the latest position of the consumer. 
  • Every record will have a unique number, i.e. an offset

Q7. Explain the concept of Leader and follower in the Kafka system?

Ans. A leader and follower make sure that the system is always online and the information is made available without any downtime. 

In this scenario:

So for every partition in the Kafka system, at least one server will act as a Leader. The rest of the servers can be defined as Followers.

The main activity of the leader is to make sure to execute all the requests associated to read and write, for the partition.

The same activities are followed by the Followers in the background and create replicas. In any event, if the Leader is not able to serve the information, one of the followers will be able to provide the relevant information.

Q8. Explain why we need replication in the Kafka system?

Ans. Replication in the Kafka system is mainly needed to make sure the information or the data is always available. In reality, we get to see the systems are down for many reasons, for example:

  • An issue with the infrastructure.
  • Systems are down because of software upgrades
  • Data loss due to outage etc

Q9. List out the two methods of traditional message transfer?

Ans. The traditional method transfer generally includes two methods, they are listed below:

  • Queuing: 
  • Publish and subscribe:

Q10. List out all of the benefits that are associated with the Apache Kafka system compared to the traditional technique?

Ans. The following are the benefits of Apache Kafka system over traditional technique:

  • Apache Kafka system is faster 
  • Kafka system is scalable
  • Kafka system is durable
  • Kafka system is designed in such a way that they follow distributed architecture. 

Q11. Can you list out the main API's available in the Kafka system?

Ans. The main API's that are available within Kafka system are listed below:

  • Connector API
  • Streams API
  • Producer API
  • Consumer API

Q12. How is load balancing concept is treated in Apache Kafka system?

Ans. The load balancing concept is achieved with the help of Leader and Follower servers. All the information requests will be first sent across to the Leader server, if the request is not fulfilled then the request will be sent to the follower server. So basically, this process is nothing but a load balancing process. 

Q13. What is the maximum size of a message that can be received by Kafka?

Ans. The highest possible size of a message that can be allowed is near to 1000000 bytes.

Q14. List out the different types of system tools?

Ans. They are three different types of system tools:

  • Kafka migration tool:
  • Mirror Maker
  • Consumer offset checker

Q15. What is the use of Java Apache Kafka?

Ans. Within Apache Kafka system, a high rate transmission, and processing rates is a mandatory requirement to make sure the data is available all the time. To support the high processing requests and transmissions requests the usage of Java is required. 

More importantly, we have good community support concerning Java usage in Kafka

Q16. Define the best feature of Kafka?

Ans. Apache Kafka is capable of handling various use cases that are pretty common for a Data Lake implementation. 

For example: Handling use cases concerning log aggregations, web activities tracking and monitoring. 

Q17. Explain the need for a Zookeeper in the Kafka system?

Ans. We know the Apache Kafka system is a distributed system where the information is replicated into multiple servers so that there is no practical downtime. To manage and make sure that these distributed systems are well co-ordinated we need a mechanism, i.e. Zookeeper does the job. 

With the use of Zookeeper, it builds perfect collaboration and co-ordination between the available nodes in the clusters. 

In the case of recovery, Zookeeper will make sure that to recover the information.

Q18. So do we need Zookeeper to use the Kafka system?

Ans. Firstly, we cannot connect to Kafka servers directly, all the requests would go through Zookeeper only. 

So if in any scenario or situation, if Zookeeper is down none of the requests will be fulfilled. So to answer the question, yes we would need Zookeeper to use the Kafka system.

Q19. Explain what is meant by Consumer Group?

Ans. The concept of a consumer group can be observed in only the Apache Kafka system. They are called Apache Kafka consumer group. 

So Apache Kafka consumer group consists of more than one consumer group. The main activity of this consumer group is to absorb a specific set of topics. Usually, these topics are subscribed to topics.

Q20. List out all the steps that are associated to start a Kafka server?

Ans. The steps that are associated to start a Kafka server is as follows:

Firstly initiative, Kafka server one has to make sure to initiate the request to the Zookeeper server. Because to reach out to the Kafka server, the Zookeeper server is used. 

Start a new terminal and type the specific command :

bin/zookeeper-server-start.sh config/zookeeper.properties

To ignite Kafka broker, the following command has to be used:

bin/Kafka-server-start.sh config/server.properties

Q21. What are the two broad classes of applications where Kafka is usually used?

Ans. Kafka as a streaming/data distribution system, it is mainly used into two areas:

To build real-time streaming data applications. Within these applications, the data is available between the two systems.

To build real-time streaming data applications. Within these applications, the data is transformed.

Q22. Explain the concept of Kafka connect?

Ans. Within Apache Kafka, it has an inbuilt framework or process where it is capable of ingesting data into the Kafka system directly or ingesting data into different external systems. 

These connectors are maintained separately from the main point source of the codebase. 

Q23. Explain what is the use of Connect API in Apache Kafka?

Ans. With the use of Connect API, the connectors will have an ability either to pull or push functions. When the pull function is used, the data is pulled from various data sources into the Apache Kafka system. 

When push function is used, the data is pushed from the Apache Kafka system to a data system. 

It is not mandatory to use the connector API. Also, one can use pre-built connectors where one doesn't need to customize any additional code. 

Q24. What kind of error will occur when the producer/broker cannot handle the situation?

Ans. If the Kafka producer is continuously sending out the messages where the broker is not able to handle all the requests, then we get to see the following error:

QueueFullExecption.

So to handle these error situations and also to handle the message requests that are sent from Producers, we can have multiple brokers. So using multiple brokers, the load will be balanced.

Q25. Explain the capabilities of a streaming platform?

Ans. A streaming platform will have three capabilities. 

  • Publish and subscribe to the data stream. This acts as good as an enterprise messaging system.
  • Storage of the data: The data is stored in the form of streams where it is durable for a longer time. 
  • Processing of the records as they come by. 

Q26. Describe the prime difference between Apache Kafka and Apache Flume?

Ans. The event replication factor is the major difference between Apache Kafka and Apache Flume. 

Apache Kafka is capable of replicating the events. Whereas, the Apache Flume is not useful for event replication. 

Q27. What do you mean by a broker in the Kafka system?

Ans. In the Kafka cluster, a broker is referred to as a server. 

Q28. what is the full form of ISR in Kafka?

Ans. ISR full form is In Sync replicas. 

Q29. Apache Kafka is an open-source platform?

Ans. Yes, it is an open-source platform.

Q30. Explain what is the use of Streams API?

Ans. With the help of Stream API, it allows the application to process all of the requests and the data is transform effectively without any interruption. 

Q31. What are the programming languages that are used in Apache Kafka?

Ans. Apache Kafka is written with the use of Java and Scala languages. 

Q32. Can you achieve FIFO within Kafka?

Ans. Yes, it is possible to achieve a FIFO format in Kafka. 

Q33. Explain what is SerDes?

Ans. SerDes stands for serializer and deserializer.