SAP Workflow Interview Questions and Answers

1. List the various advantages of SAP Business Workflow.

Ans. Workflow provides numerous advantages to SAP users and consultants:

  • It allows consultants to create new business processes without modifying the standard SAP code.
  • Workflow ensures that the tasks are executed in the correct sequential order, involving the relevant personnel.
  • SAP Business Workflow may be run through the internet or intranet web applications via the Webflow Engine.
  • Deadline Monitoring functionality is also incorporated within the SAP Workflow.
  • The timely execution of activities is guaranteed even when a number of parties (users) are involved.
  • Workflow reduces both the time and expense involved in managing business activities.

2. How can we debug a workflow?

Ans. If it is a dialog task, you can set a breakpoint in the method called by the task If it is a method that you want to debug, use SWO1, and create an instance of the object and debug the methods. If it is a background task, and you are in development client, you can do the following. Create an infinite loop in the method you want to debug. Go to SM50 (processes overview) and select the relevant item, and select debug from the option.

3. What are the different types of WF Agents?

Ans. Possible Agents Users who are authorized to execute the task Configured during Task definition (Org Unit, Position, User, Work Center, Role, Rule) If a Task is configured as General Task, then all users become possible users. Responsible Agents The users to whom the work item needs to be sent. This is set during Step definition. Note that Possible agents are defined during Task definition. (Org Unit, Position, User, Work Center, Role, Rule, Container Element) Note: The work item recipients is determined by intersection of Possible Agents and Responsible Agents. Actual Agent's Actual user who executed the dialog task Excluded Agents Users who are not supposed to execute the dialog task (even if they are in possible agents)

4. Is there a way to undelete work items in SAP workflow after I have logically deleted them already?

Ans. No. What you can do is restart the workflow using SWUE. This will be the same as recreating the workflow because it will start at the point where it has logically been deleted.

5. Have you used performance tuning? What major steps will you use for these?

Ans. The Main Transaction Code Involved in Performance Tuning is SE30-Runtime Analysis and ST05-SQL Trace.

What is a work item? How does it differ from a simple SAP office mail item?

  • A work item is a runtime object generated by a step within a workflow. Whenever user interaction is required, the respective users are informed via work items. These work items will be received by the user in their Business Workplace inbox or other email application such as Microsoft Outlook Rights;
  • The work item may be a user decision or a dialog form that allow you to enter data for starting a process within SAP, or a confirmation of whether a particular task may be performed. The user then chooses an appropriate option which determines the subsequent behaviour of the workflow in question. There are a variety of applicable work items. Each work item has a status reflecting the stage of processing at any given point in time.
  • A work item comprises of text explaining what action needs to be taken, whom to refer to and any information pertinent to the business object involved.
  • Unlike simple SAP office mails, work items are active entities, as they determine the subsequent direction of the workflow. SAP office mails can also be deleted from the inbox without viewing them whereas a work item has to be executed to have it removed from your inbox.

6. What is a background work item ? Are they displayed in the Business Workplace ?

Ans. A background work item (code B) represents tasks that do not require any user interaction. They are controlled and executed automatically by the workflow system and do not appear in the Business Workplace. However, you may view them using the Work Item Selection Report.

Inclined to build a profession as SAP Workflow Developer? Then here is the blog post on

 SAP Workflow Training Program.

7. Which method is executed if space is passed for the method parameter of macro SWC_CALL_METHOD?

Ans. The Default method of the object type is executed if a space is passed as the method parameter value. You can find the default method by viewing the applicable object using transaction SWO1 and going to the menu option "Goto -> Basic Data" and clicking on the Defaults tab. The default method is located in the field "Method"

8. What are the types of work items?

Ans.

  • Dialog Work item
  • Background work item
  • Workflow work item
  • Work queue work item
  • Missed deadline work item

9. Why is my workitem going to all users?

Ans. This normally happens when  a task has been set to General Task and the agent assignment fails to return an agent (or hasn’t been set) and the “Terminate if rule resolution has no result” box has not been checked. This is usually fixed by checking the “Terminate if rule resolution has no result” box.

10. What are the options to implement method of a BO?

Ans. FM BAPI Tcode Dialog Module Report Other (BO program)

11. How to extend a BO?

Ans. Got SWO1 and enter a BO that you want to extend. Click on ‘New Subtype’ Give all the details. Go back to SW01, enter the BO, and goto Settings Delegate. Example: BUS7051: Notification, BUS1001: Material, BUS2012: Purchase Order, BUS1065: Employee

12. Various status of BO

Ans. Modeled: Not accessible at runtime Implemented: Not ready to be used, Internal use only Released: For a customer to use Obsolete: Don’t use any more

13. What are the Important background Jobs for workflow?

Ans.

  • SWWDHEX         
  • For deadline monitoring SWWERRE          
  • For error Monitoring SWEQSRV          
  • For Event Queue Delivery

14. Name the tables used for storing the event linkages ?

Ans.

  • SWE TYPE U - Type Linkage Table
  • SWEINSTCOU - Instance Linkage Table

15. Is it possible to configure the SAP workflow to have a pop-up message sent to the approver in the instance that Purchase Requisitions are ready for them to act on?

Ans. You can either send an Express Email message, or if it is a work item, then make the Priority = 9. It will send an express message to the Respective Agent.

16. How to achieve dynamic parallel processing?

Ans. There are three ways parallel processing can be implemented

  • Dynamic parallel processing using a multi-line container element Fork (3 out of 5) Work queue
  • In dynamic processing, the type of each entry in the table has to be of the same type.
  • The same task will be processed for each line of the multi-line container. It can be a dialog or background task. Deadline monitoring, binding, agent determination will be same for each work item generated To achieve, go to “Miscellaneous” in the activity, and enter the multiline container element.

17. How can we debug a workflow?

Ans. If it is a dialog task, you can set breakpoint in the method called by the task If it is a method that you want to debug, use SWO1, and create an instance of the object and debug the methods If it is a background task, and you are in development client, you can do the following. Create an infinite loop in the method you want to debug. Go to SM50 (processes overview) and select the relevant item, and select debug from option.

Interested in mastering SAP Workflow? Learn more about SAP Workflow Tutorials

in this blog post.

18. What is the integration point with ESS Portal?

Ans. Tcode SWFVISU Portal config file for UWL

19. What are the types of work items?

Ans. Dialog Work item - W Background work item Workflow work item Work queue work item Missed deadline work item: When a deadline is missed a missed deadline workitem with the message appears in inbox

20. What are the different statuses of a work item?

Ans. Waiting Ready Reserved Inprocess Executed (‘confirm end of processing’ in task definition) Completed Logically deleted Error

21. Difference between Asynchronous and Synchronous methods in a task?

Ans. A work item created as part of synchronous in locked until end of the method execution. But in asynchronous, work item is locked only until start of method execution. At least one terminating event is required for a task using Asynchronous task.

22. What is the use of secondary methods in an Activity?

Ans.

  • A modal call
  • Before work item executing
  • After work item execution

24. What are the different types of WF Agents?

Ans. Possible Agents :->Users who are authorized to execute the task Configured during Task definition (Org Unit, Position, User, Work Center, Role, Rule) If a Task is configured as General Task, then all users become possible users.

 Responsible Agents : --> The users to whom the work item needs to be sent. This is set during Step definition. Note that Possible agents are defined during Task definition. (Org Unit, Position, User, Work Center, Role, Rule, Container Element).

Note: The work item recipients is determined by the intersection of Possible Agents and Responsible Agents.

Actual Agents : --> Actual user who executed the dialog task .

 Excluded Agents :--> Users who are not supposed to execute the dialog task (even if they are in possible agents)