Introduction

Kibana is the open-source data visualization and exploration tool that is used for log and time-series analytics, application monitoring, and operational intelligence use cases. Kibana offers powerful and easy to use features for eg. Histogram, line graphs, pie charts, heat maps, and built-in geospatial support. Let us explore the Kibana interview questions now!

 Categories Of Kibana Interview Questions

Kibana Interview Questions

Q1) What is Kibana?

Ans: Kibana is an open-source data visualization and exploration tool that is licensed by Apache and platform from Elastic that has large volumes of real-time data streaming. It can easily perform advanced-level data analysis and data visualization in a variety of charts, tables, and maps. Kibana makes it easy to understand larger volumes of data. It is a simple and browser-based interface that allows you to create and share dynamic dashboards modifications quickly to Elastic search queries in real-time.

Q2) How Kibana is related to data visualization?

Ans: Kibana is the visualization layer of the ELK stack that is the most popular log analysis platform that consists of Elastic search, Logstash, and Kibana.

Q3) State popular features of Kibana.

Ans: 

  • Dashboard-only mode

  • View surrounding documents

  • Export to CSV

  • User management

  • Proximity events

  • Cognitive insights

  • Automated email notifications on elastic stack monitoring alerts

  • Watcher UI for threshold-based alerts

  • The query which is a new query language that takes the Kibana search bar experience up a notch

Q4) Explain the ELK stack.

Ans: The ELK Stack includes Elasticsearch, Logstash, and Kibana. Though they have been used together and each one is a separate project driven by an open-source vendor known as Elastic. It has become a full service of the ELK stack. It has been adopted widely among the organizations for the analysis purposes and has been the primary driver of its popularity.

Q5) How can you verify ELK stack?

Ans: First set up the components and keep them up for running. Then go to the application and test the endpoints twice so that logs are generated. Then go to the Kibana console and check if the logs are properly stacked in the Kibana and then you can apply filters.

Q6) State an example of use cases of Elasticsearch.

Ans: You can run an online web store where you can allow your customers to search for the products that you sell. Here, Elasticsearch can be used to store your entire product catalog and inventory and provide search and autocomplete suggestions for your users.

Q7) Are there any disadvantages to Kibana? State the reason.

Ans: Till now, I have found two disadvantages of using Kibana. Here are they: adding plugins to Kibana can be very tedious if there is a version mismatch. Also, you tend to face issues when you want to upgrade from an older version to a new one.

Inclined to build a profession as Kibana Developer? Then here is the blog post on, explore Kibana Training

Q8) State advantages of Kibana.

Ans:

  • Contains open-source program based visualization tools fundamentally used to break down large volumes of logs as line diagrams, bar graphs, pie charts, heat maps, and so forth.

  • Straightforward and simple for fledglings to comprehend.

  • The simplicity of change of representation and dashboard into reports.

  • Canvas visualization helps to dissect complex information in a simple manner.

  • Timelion perception in Kibana assists with contrasting data in reverse with comprehending the exhibition better.

Q9) What are the components of the ELK stack?

Ans: 

Elastic search: It is used to store all of the applications and monitoring logs.

Logstash: The server component that processes incoming logs and feeds them to elasticsearch.

Kibana: A web interface for searching and visualizing logs

Q10) Why ELK is used?

Ans: ELK is a powerful tool that is a combination of log management and data analysis. These are made up of the combination of three components- elastic search, logstash, and Kibana. These components provide all in one system for data retrieval, storage, sorting, and data analysis. ELK is the most common open-source and log management platform used globally. Other than the explanation, here are the reasons to use ELK:

  • It is a solid design that allows effortless data analysis

  • It is extendable sources and aggregations that allow many possibilities

  • It is data visualization and data exploration out of the box tool

Elk interview questions

Q11) What is the use of Kibana? Application of Kibana.

Ans: Logstash is an open-source device for gathering, parsing, and storing logs for destiny use. Kibana three is a web interface that can be used to go looking and examine the logs that Logstash has indexed. Both of these gears are based totally on Elasticsearch. Elasticsearch, Logstash, and Kibana, when used together, is known as an ELK stack.

Q12) Explain Filebeat.

Ans: Filebeat is a log data transporter for neighborhood documents. Introduced as an operator to your servers, Filebeat video display units the log directories or exact log records, tails the reports, and forwards them both to Elasticsearch or Logstash for indexing.

Q13) What are the primary components of the Kibana interface?

Ans: Kibana has four primary components:

  • Discover

  • Visualize

  • Dashboard

  • Settings

Q14) Explain the Kibana Discover Interface.

Ans: When you will start discovering Kibana, you will be taken to the Discover web page by default as this will show your ELK stack’s maximum received logs.

Q15) Explain the Kibana dashboard.

Ans: The Kibana Dashboard page is in which you may make, adjust, and take a gander at your own custom dashboards. With a dashboard, you can coordinate several perceptions onto a solitary website page, at that point channel them by means of giving a hunt question or through choosing channels through clicking factors inside the representation. Dashboards are useful for while you need to get a high-level perspective on your logs and make relationships among various perceptions and logs.

Q16) How can you define nodes?

Ans: Technically, a node is a single server or system which is a part of a cluster. It also stores data and anticipates the search capabilities of the Server.

Q17) How can you utilize Kibana?

Ans: A tool named Logstash is used for collecting and storing logs. Kibana provides a web interface that enhances the search results and views the logs indexed by Logstash. Kibana is written in JavaScript.

Q18) How can you define the Kibana Docker image?

Ans: The images are available in two different flavors that are X- pack flavor and Oss flavor. X-pack is the default one which is pre-installed. Though, Oss flavor has no interference with X-pack and host but only open source Kibana.

Q19) How can you create a Kibana Dashboard?

Ans: Kibana dashboard can be created, firstly by clicking over the menu item of the dashboard. Then click add visualization icon and follow the process-

  • Select 'log count’ pie chart & 'Nginx’ histogram.

  • Collapse Add Visualization menu.

  • You can rearrange the visuals over the dashboard.

  • Click on save dashboard icon

Q20) Explain Kibana port and Kibana.yml file/ State the relationship between Kibana port and Kibana.yml file.

Ans: On the localhost 5601, the entirety of the default settings are configured to run Kibana. So as to change the port number or make an association with Elasticsearch introduced on another machine, you need to refresh the kibana.yml record. With the startup, Kibana workers began perusing the properties of the kibana.yml document.

Elasticsearch interview questions

Q21) Explain X-pack and a replica in Kibana.

Ans: The elastic stack extension is followed by a bundle of security and monitoring components all into an easily installed package. It also monitors, alerts, and reports the segments. When the index is broken into shards and then gets sequentially divided forming replicas. Replicas are basically copies of shards. They are scaled by index. 

Q22) What is the role of the analyzer in Elasticsearch?

Ans: The analyzer completely changes the data when it is indexing inside. Analyzers are made out of various tokenizer and token channels. Each one of them is collected to get the precise reference and mapping headings for the data.

Q23) What operations can you perform on a document using Elasticsearch?

Ans: Primarily, you can perform the following functions using Elasticsearch:

Indexing, Fetching, Updating, and Deleting.

Q24) Explain the term clustering.

Ans: It is basically an entire collection of multiple servers altogether which beholds the data. It also provides indexing and search liabilities through the service and this cluster is identified by the name ‘Elasticsearch’.

Q25) What queries are supported by Elasticsearch?

Ans: Elasticsearch queries are divided into two segments:

  • FULL-TEXT QUERIES - It includes match query, range query, prefix query, common term query, and so on.

  • TERM LEVEL QUERIES- It includes term set query, wildcard query, fuzzy query, IDs query, and so on.

Q26) Can you explain Kibana settings?

Ans: Kibana setting is a page that allows a user to make modifications like index patterns and values. It also includes object selection modifications.

Q27) Explain document in Elasticsearch.

Ans: In the databases, a document is basically correlated with having the same structural data for common segments. Each of the fields can represent themselves multiple times in a document with different data types.

Q28) What, in your thought, Kibana visualize interface is?

Ans: A complete platform to modify the customs and change them according to the desires is provided by Kibana visualize interface. This includes bars to Pie Charts and data tables.

Q29) What segments Filebeat monitors?

Ans: For most of the files when log data is shipping then it is done through Filebeat. The segment Filebeat monitors are log directories, log files, and many more. File beat executes or forwards them to Elasticsearch or Logstash. File beat is installed on your service as an agent and it is generally all log data shippers for files available.

Q30) What is Kibana.yml?

Ans: The Kibana server reads properties from the kibana.Yml record on startup. To trade the host or port quantity, or hook up with Elasticsearch walking on a one of a kind gadget, you’ll need to replace your kibana.Yml record. You can also permit SSL and set a variety of different alternatives.

Final Words

With this blog, we have understood and clarified Elastic Kibana interview questions and answers, Elastic Kibana interview questions for beginners. The IT market has a huge list of data visualization tools to provide visibility that is required for understanding and analyzing a given set of data. Undeniably, you will be able to crack your Kibana interview successfully. All the best!