Introduction

Are you planning to attend an interview for the SAP QM Developer role but confused on how to crack that interview and also what would be the most probable SAP QM Interview Questions that the interviewer may ask? Well, you have reached the right place. Tekslate has collected the most frequently asked SAP QM Interview Questions which are often asked in multiple interviews.

SAP QM Interview Questions And Answers

Q1) What is SAP QM?

Ans: SAP Quality Management (QM) assures that products meet stringent regulatory standards, are safe and uniform, and meet company product specifications. SAP QM processes are thoroughly integrated into the manufacturing process.

Q2) How to Prepare the Functional Requirements Specifications (FRS)?

Ans: IBM itself is having a separate division (Life Science) to perform the CSV. Refer to them / contact them to get the FRS.

Q3) How to get an inspection lot certificate?

Ans: use QC21 - Quality Certificate.

Q4) How many partner functions are there in SAP?

Ans: Three Partner Functions in MM Module.

  • OA-Ordering Address
  • VA-Vendor
  • PI-Invoicing Party

Q5) What are the six mandatory quality procedures?

Ans:

  • Control of documents
  • Control of records
  • Control of production
  • Control of Non-conforming products
  • Prevention Action
  • Corrective Action

Q6) What are the quality principles?

Ans: There are 8 quality principles such as:

  • Customer focus
  • Leadership
  • Involvement of people
  • Process approach
  • System approach to management
  • Continual improvement
  • Factual approach to decision making
  • Mutually beneficial supplier relationship

Q7) What is the difference between the shore and off-shore outsourcing and anything outsourcing?

Ans: When any project, a work allotted outside the country which is not nearby is called off-shore outsourcing, and anything outsourced nearby country is called shore outsourcing.

Q8) What are the differences between I.S.O and C.M.M levels?

Ans: CMM is a way to communicate capabilities. The ISO is a way to communicate the process. CMM is a very specific way of classifying an organization's software development methods. BUTISO-procedures describe a definite development and process but give no indication of the likely quality of the designs or whether multiple software efforts are likely to produce software of similar quality.

ISO is an international organization for standardization located in Geneva-Switzerland, which publishes standards in coordination with all countries, but CMM is the company maturity model used by the organization to demonstrate their capability performance and subsequently improve level by level.

Q9) What is Quality Management Plan(QMP)?

Ans: A QMP is a formal plan that documents an entity management system for environmental work to be performed. The QMP is an umbrella document that describes the organization's quality system in terms of the organizational structure, functional responsibilities of management and staff, lines of authority, and required interfaces with those planning, implementing, and assessing all environmentally related activities conducted.

Q10) What are the benefits of a Quality Management System?

Ans: QMS means to establish the process and procedures to follow while obtaining the company quality objective. And to ensure that the organization is following them to satisfy the customer.

Q11) Is the t-code for Usage decision.

Ans: T code for Usage Decision in QM.

Q12) What is the T-code for results recording in QM?

Ans: You can use QA32 or QE51N for results recording in SAP QM.