Introduction

Are you planning to attend an interview for the SAP IS Retail Developer role but confused on how to crack that interview and also what would be the most probable SAP IS-Retail Interview Questions that the interviewer may ask? Well, you have reached the right place. Tekslate has collected the most frequently asked SAP IS-Retail Interview Questions which are often asked in multiple interviews.

SAP IS Retail Interview Questions and Answers

Q1. What versions of SAP IS Retail have you worked with?

Ans: SAP IS Retail has many different versions active in the market, 4.0, 4.7, and currently, more common new implementations are being done in ECC 5.0 and ECC 6.0.

Q2. What is MAP?

Ans: MAP stands for Merchandise and Assortments Planning

Q3. How do you do price execution in retail?

Ans: Normal Pricing in SAP IS Retail is maintained using VK11 using different condition types. Change pointers can be configured in the SAP system that will be triggered when any price change or price addition happens and these change pointers are transferred down to the POS systems using POSDM or other custom solutions. The changes can be transferred to other channels like websites and mobile devices using the same strategy.

Q4. How do you maintain promotions in SAP IS Retail?

Ans: Promotions are maintained via a transaction called WAK1, the pricing conditions are created and transferred down to POS or other systems.

Q5. What is a Markdown and what does SAP IS Retail provide in this regard?

Ans: Markdown has phased down the reduction in prices, which may due to seasonal pricing, vendor-sponsored price changes, effort to reduce inventory, etc. Basically, markdowns provide a strategy to reduce the price of a particular article in a phased down manners, equal or varying % of price being reduced at regular intervals. SAP IS Retail provides tools to manage this. It provides tools to plan a markdown, activate, and send the data down to the stores. It also provides various reports to see how the different markdowns are doing.

Q6. What are some of the features of the Markdown tool in SAP IS Retail?

Ans: Plan markdown items, quantities, and prices assign stores to use markdown rules and schedules to control which items are active at what prices during each phaseSlow-Seller Management tool automate markdown schedule based on inventory and timingPre-season or in-season planning and executionVisibility to costs and key figuresFlexible ‘what-if’ simulations to achieve desired goals and margins miss maintenance – many items, multiple levels, concurrent users can work the same markdown plan analytics – create tailored reports to track KPIs, sell-through, and make adjustments, as needed integration to regular retail price management.

Q7. What is a change pointer?

Ans: Change pointers are a concept in SAP that allows the system to manage the changes happening to Master data, pricing or in general anything data change. Different change pointers are created and they are used to transfer the changes down to other systems like BW, POS, eBusiness, Manugistics, etc.

Q8. What are the drawbacks of using change pointers?

Ans: One of the biggest drawbacks of using change pointers in a retail environment is the volume of change pointers that may get created and the ability of the system to handle those changes. The performance of batch jobs is severely affected when we have many change pointers. Proper care should be taken to create only those change pointers, which will be consumed by the system.

Q9. How do you create an article in SAP IS Retail?

Ans: Using MM41 transaction

Q10. What are your thoughts on the data conversion for SAP Projects?

Ans: Data migration should be handled as early as possible. It is recommended that even during the prototyping stage, do not stub the test data, and use the actual migrated sample test data from existing systems. This way business users will be looking at the actual data during the demo. The most prevalent risk in conducting an SAP test whether it is integration, functional, string, volume, smoke, or security test is obtaining valid SAP test data.

Q11. Can we generate return deliveries from stock transfer orders in SAP MM?

Ans: Yes, we can generate return deliveries to the sending store in the STO

Q13. How is the physical goods issue posted when the merchandise is returned in SAP MM?

Ans: Physical goods issue is posted as negative goods receipt when merchandise is returned

Q14. What do you understand by space management in SAP IS Retail?

Ans: Space management deals with optimizing the positioning of an article on a shelf. key figures are defined that determine how space will be managed, which is usually done based on sales data, revenue data, or the gross margin.

Q15. What is the source list?

Ans: The source list is a list that determines where a particular article can be procured from. The source list contains the vendor info, validity dates, etc. A vendor could also be a store.

Q16. What is a listing in retail?

Ans: Listing is a process that controls what stores get what articles. Articles that are listed to a particular store or DC will not get be able to process them. The Master data related to those articles will not be available in the stores where that article is not listed.