Openshift Interview Questions and Answers

Are you preparing for an Openshift Job interview? Then you need frequently asked Openshift Interview Questions and Answers to clear and acquire your dream job. Tekslate experts compiled the Top 30 Openshift Interview Question and Answers that help you to clear the Openshift Interview. 

 Categories of Openshift Interview Questions

Openshift Simple Interview Questions

Q1) What is Openshift?

Ans: Openshift is fundamentally a PC software product that is served by Red Hat. It is a cloud improvement administration and an open-source advancement stage for possible designers. The essentials of development and deployment of the applications over the cloud are led with Openshift.

Q2) What is cloud computing?

Ans:

  • Cloud computing is supplying on-demand computing assets, from applications to server centers around the web. 
  • Cloud computing has become the preferred method to send enterprise apps - and the selective decision for organizations to increase their infrastructure or propose new ideas. 

Q3) What is Containerization?

Ans: A container picture is a lightweight, independent, executable bundle of a part of the software that incorporates all that is expected to run it: system libraries, code, settings, runtime.

  • The advanced stage has fundamental segments for Linux containers. Today, a vigorous DevOps environment is introduced on the Docker outline in the most well-known Linux Container Format. Docker is a container open-source programming platform that makes application deployment easier and empowers containers for applications. 
  • Containerization dependent on virtualization permits any application packaged in a container that can be run without any hassles like libraries. 
  • They make such a disconnected parcel inside a solitary operating system.

Q4) Differentiate Openshift and Docker?

Ans:

  • The key distinction is that Docker is centered uniquely around the runtime container as a task. Simultaneously, OpenShift (as a framework) contains both the REST API and runtime container, web interface and coordination, management, and the deployment of individual containers. 
  • OpenShift is more of a container arrangement deliberation layer. OpenShift utilizes Kubernetes inside for the organization of containers. For container coordination, While Docker has a docker swarm for container organization.

Q5) Explain about gear in Openshift?

Ans: In terms of Openshift, isolated groups are called Gears. Gears perform the working of the application. Rather than a software product piece, the application is essentially performed by gears. Another significant term is a cartridge, which is fundamentally a build made up of reusable gears.

Q6) What is meant by pods in Openshift?

Ans:

  • Pods are what could be compared to a machine occurrence (physical or virtual) to a compartment. OpenShift uses the Kubernetes idea of a pod, which is at least one container conveyed together on one host. The littlest figure unit can be characterized, sent, and oversaw. 
  • The Kubernetes booking unit is the Pod, a gathering of holders sharing a virtual organization gadget, interior IP address, TCP/UDP ports, and diligent stockpiling. A Pod can be anything from a complete endeavor application, including every one of its layers as a particular container, to a solitary microservice inside a solitary holder. Kubernetes oversees reproductions to scale units. An imitation is a bunch of cases having a similar definition. OpenShift regards companies as to a great extent unchanging; changes can't be made to a case definition while it is running.

Q7) Explain about Openshift Enterprise?

Ans:

  • OpenShift is the RedHat Cloud Development Platform (PaaS) administration. Its lead item is the on-premises OpenShift Container Platform as a help worked around Docker compartments coordinated and constrained by Kubernetes on a Red Hat Enterprise Linux base. 
  • Free and open-source cloud-based stages permit designers to construct, test, and run their applications and send them to the cloud.

Q8) Explain container Orchestration in Kubernetes?

Ans: While containers are compelling at the complicated work while launching a picture or application segment on a solitary facilitating environment, most present-day applications involve numerous segments that different length hosts could be in other geographic areas. This is the place where management and orchestration become a query. 

For the most part, applications are developed independently of containerized segments/miniature service that should be overseen for the application to proceed right to form. 

  • Container coordination is the process of organizing or managing numerous containers in this style. For instance:  Kubernetes, Docker Swarm, Marathon, and Mesos. 
  • Kubernetes is an open-source stage at first created by engineers at Google, which mechanizes container activities. It permits you to fabricate application benefits that length various holders, plan those compartments across a bunch, scale those containers, and deal with those containers' soundness after some time. Kubernetes handles container organizations and coordination as a group supervisor by utilizing a decisive model that empowers the client to characterize their application needs.

Q9) Explain about the Openshift Container Platform?

Ans: Let us know about what the OpenShift Container platform is 

  • RedHat OpenShift Container Platform is a PAAS present from RedHat, which was also known as OpenShift Enterprises. 
  • It is an upheld conveyance of Kubernetes utilizing Docker containers and DevOps devices for accelerated application improvement. 
  • Open Shift also permits you to have self-healing, auto-scaling, and high-available applications without any manual arrangement that would typically be done in a familiar environment, whether they're on-premise or in the public cloud. 
  • OpenShift incorporates a full supplement of open-source programming dialects giving the multilingual decision to developers.

Q10) What are the advantages of Openshift?

Ans: Following are the advantages of Openshift: 

  • It gives a container the executives stage to your complex IT organization. 
  • Kubernetes is the business driving open-source container organization system, and the Red Hat OpenShift Container Platform is the primary endeavor conveyance of Kubernetes. 
  • Empower your improvement group to zero in on planning and testing applications instead of investing excessive time in deploying and maintaining the containers. 
  • It incorporates containerization for automatic-provisioning, continuous integration, multitenancy, self-service, and automatic application scaling for developers.  

Q11) Define routes and services in Openshift?

Ans: A pod is comprising services and containers; subsequently, service in Openshift is a get together of coherent pods. The service is considered fundamentally as a REST object in Openshift. Routes are given in Openshift to externalize and investigate the services needed to reach the hostname remotely. It is achieved by utilizing the routes created by the admin commands.

Q12) Enlist a few build strategies that are used in Openshift?

Ans: Following are the major build strategies used in Openshift:

  • Custom Strategy
  • Source to image Strategy
  • Docker Strategy
  • Pipeline Strategy

Q13) Differentiate Openstack and Openshift?

Ans: The two of them are the original inception from open-source projects, and they similarly give Cloud Computing essentials. The significant distinction between them is that OpenStack provides a framework for administration or the structure 'IaaS.' It additionally provides object storage and blocks storage to the bootable virtual machine. Then again, Openshift performs unexpectedly.

Q14) List out the most important features of Openshift?

Ans: Following are the prominent features of Openshift:

  • It supports various databases and languages. 
  • Agreeable towards the environment sustain. 
  • It seriously gives a web console. 
  • It gives remote debugging. 
  • It has the capability of a rich command-line tool. 
  • It helps to remote login to the application through SSH.  

Inclined to build a profession as Red Hat Openshift Developer? Then here is the blog post on, explore Red Hat Openshift Training

Q15) Give detailed information about Openshift Architecture? 

Ans: OpenShift Container Platform is a bunch of modular services and segments mounted on top of Red Hat Enterprise Dockers, Kubernetes, and Linux. OpenShift adds Kubernetes abilities, includes increased security, remote management, self-service interface, multitenancy, application life-cycle management for developers.

In the following figure, going from left to right and downside to upside, the fundamental container foundation has appeared, enhanced and integrated by RedHat. 

  • The base Operating System is Red Hat Enterprise Linux (RHEL). 
  • Docker gives the essential container management API and the container picture record form. 
  • Kubernetes deals with a bunch of hosts (physical or virtual) that run containers. It works with assets that depict multi-container applications made out of numerous acquisitions and how they interconnect. 
  • Etcd is a conveyed key-esteem store, utilized by Kubernetes to save configuration and state data about the containers and different assets inside the OpenShift group.


Red hat Openshift

Q16) Explain about Openshift Deployment?

Ans: Deployment in OpenShift is a replication regulator dependent on a user-defined layout called a deployment arrangement. Deployments are composed or in response to triggered functions. The deployment framework gives the accompanying: 

  • A deployment arrangement is a layout for deployments. 
  • Triggers that drive computerized organizations in response to occasions. 
  • Client adaptable strategies to progress from the previous arrangement to the new deployments. 
  • Rollbacks to preceding deployments. 
  • Manual replication scaling.

Q17) Explain the deployment strategies?

Ans:

  • An organization technique is an approach to change an application or to refresh it. The objective is to make progress such that the buyer scarcely sees the changes, without personal time. Utilizing a blue-green sending is the most standard method. 
  • The new form (the blue variant) is being worked for testing and assessment, while the clients utilize the steady-state (the green). The clients are moved to the blue adaptation when it's accessible. You can return to the Green form if an issue happens.

Q18) Explain the rolling strategy?

Ans: A moving rollout slowly replaces examples of an application's earlier form with cases of the application's present rendition. A rolling deployment typically trusts that new units will prepare through a status test until the old modules are downsized. The moving organization can be stopped if a problematic issue happens.

Q19) Explain about the Canary Deployments?

Ans: All rolling organizations in OpenShift Origin are canary arrangements; it checks another adaptation (the canary) before supplanting all the old examples. Except if the availability test never works, at that point, the canary occasion and sending will be handicapped.

Openshift Technical Interview Questions

Q20) Explain about Openshift Online?

Ans: OpenShift Online is an OpenShift people group administration that permits one to make, convey, and scale containerized applications on the public cloud rapidly. It is the turn of events and facilitates the foundation of Red Hat's public cloud stage, which empowers automated provisioning, the board, and application scaling to help designers focus on the advancement of system rationale.

Q21) Explain about DevOps?

Ans: DevOps assist associations with reacting a more agile way of changing business prerequisites by: 

  • Computerizing and observing the cycle of programming creation, from a mix, testing, delivering to sending, and overseeing it. 
  • Smoothing out the turn of events and delivery pipeline 
  • Expanding the deployment recurrence.
  • Decreasing the advancement cycles.

Q22) What is meant by PaaS?

Ans: As the name proposes, PaaS (Platform as a Service) gives you processing stages, which typically incorporate the working framework, programming language execution climate, information base, web worker, and so on. 

  • The advantage of Cloud processing is the operational talent given by the Cloud stage in which we don't need to stress over the IT framework, and we can zero in on building our applications. 
  • In PaaS, the shopper can convey applications utilizing programming dialects, libraries, administrations, and instruments upheld by the supplier onto the cloud foundation. 
  • The purchaser doesn't oversee or control the hidden cloud foundation, including network, workers, working frameworks, or capacity. However, it has power over the sent applications and perhaps set up settings for the application-facilitating environment. 
  • PaaS began from a shared IT administration model wherein different occupants ran applications on shared frameworks 
  • Containerization is a capacity to virtualize the Operating System (OS) assets rather than the hidden equipment while it sits straightforwardly on top of the uncovered meta. 
  • For Example, Azure's Cloud Services, Amazon Web Services (AWS's) Elastic Beanstalk, Google's App Engine

Q23) What is the use of DevOps tools?

Ans: DevOps tools virtually satisfy a large portion of the prerequisites essential in the typical programming conveyance. These are as per the following: 

  • Improved deployment recurrence 
  • Staggeringly lower paces of failure 
  • Managing the time between the fixes 
  • Quickest recuperation during the new representative of the event 
  • The more significant part of the stages is often making code arrangements to give steady and dependable conveyance.

Q24) Enlist top significant Devop tools and how they worked with any?

Ans: The most important DevOps tools are- 

Git: It is a rendition control framework tool

Jenkins: It is a consistent integration tool

Selenium: It is a persistent testing tool

Nagios: It is a consistent checking tool

Docker: It is a containerization tool 

Chef, Ansible, Puppet: Each and every tool is configured to deploy and manage. 

Q25) Explain how Docker and Kubernetes work with Openshift?

Ans: Openshift uses the efficiencies of Docker and Kubernetes with a control framework. A considerable lot of the organization pipelines are empowered through it, which are later utilized for auto-scaling, testing, and many more occasions.

Q26) Explain the Openshift Command-line interface?

Ans: The numerous functionalities of Openshift as a rich web reassure, and order line devices furnish the clients with an incredibly profiting stage. It works to provide sending and the executives with the application itself. An Openshift apparatus gives a solitary executable programming language and is accessible for the more significant working frameworks. These are as per the following-

  • Linux
  • Ether pad

  • Openshift Docker register

  • Apple

  • Openshift Router

  • Microsoft Windows

Q27) Explain about Labels in Openshift?

Ans: In OpenShift, Labels are distinguishing metadata consisting of key/esteem sets joined to assets. Names are utilized to add recognizing qualities to objects that apply to clients and can be used to reflect design or hierarchical ideas. Marks can be used related to name selectors to identify the greatest assets or gatherings of assets exceptionally. For Instance: 

  • DMZBased
  • Node types
  • Environment
  • Tier
  • Relationship
  • User type
  • Release

Q28) Explain about Volume Security?

Ans: Volume security implies making sure about the PV and PVC of projects in the OpenShift bunch. There are predominantly four segments to control admittance to volumes in OpenShift. 

  • Supplemental Groups 
  • fsgroup 

  • run as user 

  • seLinuxOptions

Q29) What is meant by Openshift Security?

Ans: OpenShift security is, for the most part, a blend of two segments that essentially handles security imperatives. 

Security Context Constraints (SCC): It is essentially utilized for unit limitation, which implies it characterizes the impediments for a case, what activities it can perform and what everything it can access in the bunch. 

Service Account: Service accounts are essentially used to control admittance to OpenShift ace API, which is considered when an order or a solicitation is terminated from any expert or hub machine.

Q30) What are the Identity providers in Oauth?

Ans: Following are the identity providers in Oauth:

  • LDAP
  • Deny All
  • HTTP Passwords
  • Basic Authentication
  • Allow All

Q31) What is meant by application scaling in Openshift?

Ans: In the OpenShift application, auto-scaling is otherwise called pod auto-scaling. There are two sorts of utilization scaling as follows. 

1. Up (vertical scaling) 

2. Out (Horizontal scaling) 

Envision, you have a compelling beginning up, and your client base is developing. As the client base grows, application burden and request increments. To stay aware of this interest, you either need to add workers (flat scaling) or get greater ones (vertical scaling). 

Vertical Scaling: To oblige a higher burden utilizing vertical scaling, your application stays in a single spot, and you give it more assets. For instance, you may add a giant machine with more CPUs, quicker CPUs, memory, or circle space. The cost keeps on ascending as you add more equipment assets. 

Horizontal Scaling: To oblige higher burden utilizing level scaling, numerous examples of an application are made, and the application load is adjusted across freehubs. 

This has a few favorable circumstances since you can: 

  • Utilize customary equipment and consequently keep the cost of your equipment utilize sensibly 
  • Send hundreds or thousands of hubs and burden balance the application between them.

Q32) Explain about Openshift Cil?

Ans: OpenShift CLI is utilized for overseeing OpenShift applications from the order line. OpenShift CLI can lead to an end-to-end application life cycle. As a rule, we would use OC, an OpenShift customer, to speak with OpenShift. OpenShift CLI is fit for playing out all fundamental and advanced design, the board, expansion, and organization of utilizations.

Q33) What is meant by the Downward API in Openshift?

Ans: The Downward API is an instrument whereby cases can recover their metadata without calling into the Kubernetes API. 

The accompanying metadata can be recovered and used to design the running units: 

  • Annotations
  • Labels

  • Pod CPU/memory request and limit information

  • Pod name, namespace, and IP address

  • Specific data can be mounted into the unit as a climate variable, while it can get other data as records inside a volume.

Q34) What is meant by features toggles?

Ans: Feature toggles are where the two forms of your element are remembered for a similar codebase. However, they are encircled by the rationale to execute, depending on external factors, such as a property estimation or information base switch. This is a helpful procedure to isolate the deployment from multiple server groups, legacy monoliths, setups, and single server groups. 

Q35) Explain about Haproxy on Openshift?

Ans: On OpenShift, if your application is versatile, HAProxy sits before it and acknowledges every approaching association. It parses the HTTP convention and chooses which application case the association should be steered to. This is significant as it permits the client to have sticky sessions.