CCNP Interview Questions And Answers

Q1) In a router, what is the default route used for?

Ans: It is used when there is no specific entry in the routing IP table.

Q2) What is the difference between RIP and OSPF?

Ans: RIP broadcast its routing table after every 30 seconds while OSPF only update those entries which are missing the neighbor routing table

Q3) In A Network Of Routers And Switches, What Is The Difference Between Routing And Switching?

Ans: Switching makes the final ultimate delivery while routing selects the best available path in a network.

Q4) What QoS Parameters Are Required To Transfers Credential File From One Source To A Destination?

Ans: The main QoS parameters required are Bandwidth and Data loss.

Q5) How Many Types Of Rip Messages?

Ans: There are two types of RIP messages, these request and respond.

Q6) What is level one routing in IS-IS?

Ans: It is routing between destinations in the same IS-IS area.

Q7) Which TCP port does BGP use to establish a connection between routers?

Ans: BGP use 179 port o TCP.

Q8) What will be the wildcard address for 176.9.120.142/24?

Ans: 0.0.0.225

Q9) What will be the netmask for the 176.9.59.4/16?

Ans: 255.255.0.0

Inclined to build a profession as CCNP Developer? Then here is the blog post on, explore CCNP Training

Q10) What is the administrative distance of EGP?

Ans: The administrative distance for EGP is 140.

Q11) What is the difference between STP and RSTP?

Ans: STP is used to prevent switching loop in the switching network, while RSTP is almost the same as STP just only one thing which is the timing of port forwarding has been reducing to 0.

Q12) What is a core network?

Ans: A core network is where the entire main network lives. Without a core network, the whole network cannot be run. All routers and switches are connected to their core network.

Q13) Is RIP v2 is the link-state protocol?

Ans: No, it is a distance-vector protocol

Q14) At which layer SIP protocol work?

Ans: SIP work at the Application layer of OSI.

Q15) Which protocol does RIP use to transport data?

Ans: RIP use UDP

Q16) At which layer of the internet protocol suite, ICMP work?

Ans: It works at the internet layer

Q17) At which layer HUB work?

Ans: Hub works on the physical layer.

Q18) What is the purpose or HTTP protocol?

Ans: It is used to transfer data or files over the internet.

Q19) What is a load balancer?

Ans: It is a network device that is used to balance the load in on available nodes.

Q20) What QoS parameters are required to transfers credential files from one source to a destination?

Ans: The main QoS parameters required are Bandwidth and Data loss.

Q21) What will the BGP first check to see if a prefix is accessible?

Ans: BGP will check the next-hop attribute to determine next hop is accessible

Q22) What is the AD for each of the following?

Ans: 

  • Directly connected interface 0
  • Static route 1
  • EIGRP 90
  • IGRP 100
  • OSPF 110
  • RIP 120
  • External EIGRP 170
  • Unknown 255

Q23) What is the administrative distance?

Ans: Administrative distance (AD) is an integer from 0 to 255 that rates the trustworthiness of routing information received on a router from a neighboring router. The AD is used as the tiebreaker when a router has multiple paths from different routing protocols to the same destination. The path with the lower AD is the one given priority.

Q24) What are the three classes of routing protocols?

Ans:

  • Distance vector
  • Link-state
  • Balanced hybrid

Q25) How do distance vector routing protocols keep track of any changes to the internetwork?

Ans: Distance vector routing protocols keep track of an internetwork by periodically broadcasting updates out all active interfaces. This broadcast contains the entire routing table. This method is often called routing by rumor. Slow convergence of distance vector routing protocols can cause inconsistent routing tables and routing loops.

Q26) What have triggered updates?

Ans: When a router notices that a directly connected subnet has changed state, it immediately sends another routing update out its other interfaces rather than waiting for the routing update timer to expire. Triggered updates are also known as Flash updates.

Q27) How do you display the contents of a Cisco IP routing table?

Ans: The show IP route command displays the Cisco routing table's contents.

Q28) What is Interior Gateway Routing Protocol (IGRP)?

Ans: IGRP is a Cisco proprietary distance vector routing protocol. IGRP has a default hop count of 100 hops, with a maximum hop count of 255. IGRP uses bandwidth and line delay as its default metric, but it can also use reliability, load, and MTU.

Q29) What is the multicast address for EIGRP and OSPF hello packets:

Ans: EIGRP – 224.0.0.10 OSPF – for all the routers – 224.0.0.5 OSPF – initial multicast – only for DR and BDR – 224.0.0.6

Q30) What is type-1 and type-2 LSAs in OSPF?

Ans:

  • Type-1 LSAs are router LSAs and are generated by each router for the area to which the router belongs.
  • Type-2 LSAs are network LSAs and are generated by the DR and BDR.

CCNP Tutorial